Foto: AFP/Scanpix/LETA
Dienvidāfrikā trešdienas vēlā vakarā pēc greznas procesijas ar zulu karavīru un jaunavu dalību slēgtā bēru ceremonijā atbilstoši tradīcijām zemē "iestādīts" jeb aizsaulē pavadīts pagājušajā piektdienā mirušais zulu tautas karalis Gudvils Zvelitini.

Tautas ceremoniālais karalis miris pēc 50 gadus ilgas valdīšanas 72 gadu vecumā. Lai gan karalim nav faktiskas politiskas ietekmes, viņa labvēlību savulaik centies iegūt gan Dienvidāfrikas prezidents Nelsons Mandela, gan viņa sekotāji.

Viņš slimnīcā nogādāts ar diabētu saistītu veselības problēmu dēļ. Jau pēc nāves viņa ceremoniālais premjers atklāja, ka veselības problēmas saasinājušās pēc saslimšanas ar Covid-19.

Tradicionālajā bēru ceremonijā devās vairāki simti savvaļas zvēru ādās tērpti zulu vīrieši jeb simboliskā zulu ceremoniālā armijas vienība, kā arī spilgtas drēbes, ādu un pērlīšu rotātas zulu jaunavas.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zvelitini zārku pavadošās procesijas dalībnieki dziedāja, dejoja un skaļi svilpa, no Dienvidāfrikas Kvazulu-Natālas provinces, kurā zulu veido izteikto iedzīvotāju vairākumu, vēsta ziņu aģentūras.

Karaļa dzimtā Nangomo, kurā norisinājās bēres:

Slēgtā bēru ceremonija savukārt norisinājusies vēlāk Karaliskajā Kvahetomtandajo pilī. Par spīti karaliskās ģimenes lūgumam ievērot distanci un atturēties no pulcēšanās, to ielenkuši simtiem sērotāju.

Gudvils Zvelitini Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pagaidām Zvelitini pēctecis nav skaļi izziņots. Zvelitini bija sešas sievas un ap trīsdesmit pēcnācēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!