Foto: TASS/Scanpix/LETA

Armēnijas galvaspilsētā Erevānā otrdien ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, pieprasot premjerministra Nikola Pašinjana atkāpšanos, liecina ziņu aģentūru fotogrāfu uzņemtie kadri.

Vērienīgo demonstrāciju galvaspilsētas Republikas laukumā sapulcinājušas kopumā 16 opozīcijas partijas, pieprasot Pašinjana atkāpšanos pēc tam, kad valsts pēc 44 dienu ilgā Otrā Kalnu Karabahas kara parakstīja vienošanos par Kalnu Karabahas daļas, kā arī to ieskaujošo teritoriju atdošanu Azerbaidžānai. Pašinjans, kuru opozīcija kopš vienošanās parakstīšanas 9. novembrī, savā retoriā dēvē par nodevēju, uzstājis, ka vienošanās bijusi vienīgā iespēja pirms absolūtas bruņoto spēku sagrāves un vēl lielāku teritoriju, kā arī cilvēku zaudēšanas.

Protests norisinājās ne tikai centrālajā laukumā, bet daļa ieņēma kādu vairāku ministriju administratīvo ēku, bet vēl kāda cilvēku grupa bloķējusi valsts galveno autostrādi, vēsta "Radio Brīvā Eiropa". Opozīciju partiju līderi vienojušies rīkot protestus katru dienu līdz Pašinjans piekritīs varu nodot pārejas valdībai, kura tad attiecīgi nākamgad organizētu parlamenta vēlēšanas.

Viens no līderiem, Nacionālās glābšanas kustības vadītājs Vazgens Manukians, kurš tiek uzskatīts par vienu no potenciālajiem šādas pārejas valdības vadītājiem, protestu laikā aicināja policiju un armiju nepildīt Pašinjana pavēles un "pievienoties tautai". Pāsinjans savukārt otrdien kārtējo reizi apliecināja, ka neplāno atkāpties un opozīciju vadot bijusī valsts elite, kas, Pašinjanam 2018. gadā nākot pie varas, zaudējusi savas privilēģijas.

Aicinājumus atkāpties atbalsta arī prezidents Armens Sarkisjans un Armēnijas apustulistiskās baznīcas galva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!