Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Otro dienu turpinoties protestiem pret prezidenta vēlēšanu rezultātiem, Baltkrievijā policija atkal aizturējusi demonstrantus, raksta portāls "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Cilvēki pulcējušies Minskas centrā, lai turpinātu protestēt pret Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem. Oficiālie rezultāti liecina, ka vēlēšanās pārliecinoši uzvarējis ilggadējais valsts līderis Aleksandrs Lukašenko.

Plašsaziņas līdzekļos izplatītos video redzams arī tas, ka protestu izkliedēšanas nolūkos policija pret demonstrantiem esot izmantojusi asaru gāzi, atzīmē medijs.

Pirmdien notiekošās demonstrācijas ir turpinājums svētdien notikušajiem protestiem. 9. augusta demonstrāciju laikā notika sadursmes starp protestētājiem un drošības iestādēm. Galvaspilsētā Minskā svētdien aizturēti aptuveni 1000 iedzīvotāji, savukārt visā valsts mērogā aizturēti ap 3000.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs pirmdienas vakarā paziņoja, ka jau vairākas stundas nespēj sazināties ar Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu opozīcijas kandidāti Svetlanu Tihanovsku un bažījas par viņas drošību.

"Es vairākas stundas mēģināju ar viņu sazināties, bet viņas atrašanās vieta nav zināma pēc tam, kad viņa ieradās vēlēšanu komisijā, lai iesniegtu protestu saistībā ar balsu skaitīšanu. [Viņas] advokāts no turienes iznāca, bet nav skaidrs, kur viņa atrodas, un to nezina arī [viņas kampaņas] štābs," Linkēvičs pavēstīja ziņu aģentūrai BNS. "Tas izraisa bažas par viņas drošību un situāciju," ministrs piebilda.

Jau ziņots, ka Tihanovska pirmdien iesniegusi sūdzību Centrālajā vēlēšanu komisijā, pieprasot pārskaitīt balsis. "Sūdzība iesniegta sakarā ar konstatētajiem likumdošanas pārkāpumiem balsu skaitīšanas laikā un ar prasību veikt atkārtotu skaitīšanu. Ja nav iespējams atkārtoti saskaitīt balsis, vēlēšanas atsevišķos iecirkņos jāatzīst par nenotikušām," sacīja Tihanovskas preses pārstāve Anna Krasuļina.

Viņa arī pavēstīja, ka Tihanovska nepiedalās ielu protestos, lai izvairītos no provokācijām. Pēdējās nedēļas laikā tika aizturēti daudzi Tihanovskas vēlēšanu kampaņas štāba locekļi. "Komanda izlēma nepiedalīties protestos, lai izvairītos no provokācijām," sacīja Krasuļina. "Varasiestādes var radīt provokatīvu situāciju, lai viņu aizturētu, un mums viņa ir vajadzīga brīvībā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!