Foto: EPA/Scanpix/LETA

Botsvānā pēdējo divu mēnešu laikā pagaidām nezināmu iemeslu dēļ uzieti vairāki simti mirušu ziloņu, vēsta BBC. Valstī mīt trešā daļa no visas jau tā strauji rūkošās ziloņu populācijas.

Dienvidāfrikas valstī dabas aizstāvji pārlidojumos konstatējuši ap 350 lielo zīdītāju mirstīgās atliekas, un notiekošo dēvē par nebijušu gadījumu. Bojāgājušie dzīvnieki konstatēti galvenokārt Okavango upes deltas apkārtnē.

Atklājums patiesi pārsteidzis un satrauc dabas aizstāvjus, jo pagaidām nav atklāts ziloņu nāves iemesls. Vairāku dzīvnieku mirstīgo atlieku paraugi nosūtīti uz laboratorijām un pārbaužu rezultāti gaidāmi tikai pēc vairākām nedēļām.

Lielbritānijas finansēta dabas aizsardzības organizācija "National Park Rescue" trauksmi pirmoreiz cēla maija sākumā, kad trīs stundu ilga pārlidojuma laikā deltas apkārtnē uzskaitījuši 169 ziloņu mirstīgās atliekas. Nākamajā lidojumā pēc aptuveni mēneša konstatēti vēl gandrīz 200 bojāgājušie milzeņi, kopskaitam pārsniedzot 350. No tiem vēlāk uz sauszemes Botsvānas dabas aizsardzības departamenta darbiniekiem izdevies fiziski atrast un oficiāli apstiprināt vairāk nekā 280 ziloņu nāvi, un darbs pie tā vēl tiek turpināts.

Okavango delta:

Līdz ar to šī masveidīgā bojāeja uzskatāma par lielāko ar sausumu nesaistīto letālo incidentu. Jau maijā tika izslēgta arī malumednieku aktivitāte, jo ziloņiem nav pazuduši ilkņi, un apvidū nav novēroti arī citi miruši dzīvnieki, kā tas agrāk konstatēts gadījumos, kad malumednieki saindējuši ūdenstilpes.

Zinātnieki joprojām pieļauj, ka ziloņi varētu būt saindējušies ar kādu nezināmu vielu vai arī viņu vidū izplatījusies kāda nāvējoša slimība. Tas, ka daudzi mirušie milži atrasti nokrituši uz priekšu, kā arī dabas sargi novērojuši vēl dzīvus indivīdus riņķojam uz vietas, vedina domāt, ka kaut kas rada neatgriezeniskus bojājumus ziloņu nervu sistēmās.

Tā kā saindēšanās vai slimības avots teorētiski var būt augsne vai ūdens, dabas aizstāvji uzsver, ka konkrētais incidents nav tikai ziloņu populācijas saglabāšanas jautājums, bet arī potenciāls apdraudējums cilvēkiem, atzīmē BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!