Foto: AFP/Scanpix

Vācijas Bruņoto spēku daļa Grafenvēras pilsētā janvāra beigās uzsākusi tehnikas sagatavošanu nosūtīšanai uz Lietuvu, vēsta "Reuters".

Fotogrāfijās redzams, ka uz vilciena sastāvā esošām platformām tiek uzbraukti dažāda veida kaujas atbalsta bruņutehnika, piemēram, "Bergepanzer Büffel" un pacēlāji, kā arī liels skaits bundesvēra kravas mašīnu, lauka virtuvju, apvidus auto un mikroautobusu.

Jau ziņots, ka Vācijas Bruņoto spēku karavīri kopā ar Nīderlandes, Horvātijas, Francijas, Luksemburgas un Norvēģijas karavīriem ieradīsies Lietuvā. Operācijas ietvaros kopumā Lietuvā ieradīšoties ap 1200 karavīru, no kuriem lielākā daļa būs no Vācijas.

Pirmie Vācijas un Beļģijas karavīri kas dienēs starptautiskajā NATO bataljonā, ko vadīs Vācija, mūsu kaimiņvalstī ieradās jau pagājušajā nedēļā. Viņu vidū bijuši vairāk nekā desmit virsnieki, ieskaitot topošā bataljona vadību

Karatehniku plānots nogādāt Ruklā.

Tikmēr Igaunijā pirmo Lielbritānijas vadītā bataljona vienību ierašanās gaidāma martā. Igaunija kopumā gatavojas aptuveni 1200 sabiedroto spēku karavīru uzņemšanai, kā pirmos martā uzņemot franču un dāņu karavīrus.

Savukārt Latvijā Kanādas vadītais bataljons pilnā apmērā ieradīsies līdz jūnijam. Līdz tam Latvijā ieradīsies nelieli kontingenti, kas nepieciešami, lai nodrošinātu visas vienības ierašanos.

NATO Varšavas samitā tika nolemts katrā Baltijas valstī un Polijā dislocēt pa bataljona lieluma kaujas vienībai, atbildot uz Krievijas agresiju Ukrainā. Spēku pārvietošana notiek NATO operācijas "Enhanced Forward Presence" ietvaros.

Paralēli šiem plāniem operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros Austrumeiropā no Kolorādo štata Fortkārsonas bāzes, ASV, dislocēs 3. bruņutehnikas brigādes kaujas vienības 4. kājnieku divīziju 4400 karavīru sastāvā ar aptuveni 2800 smagās bruņutehnikas vienībām.

Daļa no šīs tehnikas un personāla jau ieradusies Polijā un Vācijā, kur jau aizvadījuši pirmās mācības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!