Foto: AFP/Scanpix/LETA
Sestdien Francijā apmēram 84 tūkstoši cilvēku pulcējās uz jauniem “dzelteno vestu” protestiem, kas beidzās ar vairākām sadursmēm starp protestētājiem un policistiem, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Tiek lēsts, ka protestos piedalījās vairāk nekā 84 tūkstoši cilvēku visā Francijā. Policijas pārstāvji skaidro, ka ir vērojams cilvēku skaita pieaugums, salīdzinot ar pagājušo nedēļu. Viņi arī piebilda, ka jauno protestu vilni izraisīja arvien pieaugušās degvielas cenas.

Tūkstošiem policijas darbinieku tika izvietoti viscaur Parīzē, lai apturētu protestētājus no nekārtību celšanas, kā arī tika slēgtas vairākas Parīzes ielas. Tika arestēti 156 protestētāji, bet 105 no tiem palika apcietinājumā.

Parīzē policija pielietoja ūdens lielgabalus un asaru gāzi, lai izbeigtu izcēlušās nekārtības pie Triumfa arkas, kur protestētāji uz policistiem meta akmeņus, krāsas balonus.

Šonedēļ ielās izgāja astoņi tūkstoši demonstrāciju dalībnieku, kas ir vairāk nekā pagājušajās nedēļās – 5. janvārī tie bija 3500 cilvēki, bet 29. decembrī – tikai 800, liecina Francijas iekšlietu ministrijas apkopotie dati.

Šoreiz gan netika demolētas mašīnas un ēkas, kā tas ir bijis iepriekšējās nedēļās. Kopumā policija šo protestu raksturo kā mierīgu, lai gan mazas grupas atdalījās no plānotā maršruta un meta pudeles un citus priekšmetus uz policistiem, kas viņus mēģināja apturēt.

Protesti izvērtās arī Dienvidfrancijā, un tādās pilsētās kā Strasbūra un Burga, kur vairāk nekā 6000 cilvēku izgāja ielās.

Visā valstī kopumā tika arestēti 244 cilvēki, no kuriem 201 tika paturēti apcietinājumā, pauda policijas pārstāvji. Kopā tika izvietoti 80 tūkstoši policistu, lai cīnītos ar demonstrantu iespējamo vardarbību.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ir paziņojis, ka 15. janvārī notiks nacionāla mēroga debates kā atbilde nedēļām gariem protestiem, kurās tiks likts uzsvars uz tādām tēmām kā zaļā enerģija, institucionālā reforma un pavalstniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!