Vismaz 13 Irākas civiliedzīvotāji svētdien miruši pēc tam, kad teroristiskās organizācijas "Daesh" kaujinieki atklāja pa viņu laivu uguni. Viņi, kā arī tūkstošiem citi Fallūdžas iedzīvotāji, pēdējās dienās devušies riskantā ceļā pāri Eifratas upei, bēgot no "Daesh" kontrolētās Fallūdžas, kuru ielenkusi Irākas armija.

Tiek lēsts, ka Fallūdžā iesprostoti aptuveni 50 000 cilvēki, no kuriem 20 000 ir bērni. Pilsētā patlaban notiek sīvas kaujas starp džihādistiem un viņiem uzbrūkošajiem Irākas armijas, šiītu cilšu un vietējās policijas spēkiem. Tāpat teroristu pozīcijas aktīvi bombardē ASV vadītie koalīcijas spēki.

Vismaz pieciem tūkstošiem cilvēku pilsētu jau ir izdevies pamest. Lielākā daļa to paveikusi kājām, taču patlaban viens no drošākajiem ceļiem prom no pilsētas ir pāri Eifratas upei. Riskantajā ceļā vairāki cilvēki jau gājuši bojā, apgāžoties vai nogrimstot viņu izvēlētajiem peldlīdzekļiem. Par tādiem tiek izvēlēts jebkas, kas peld, pat tukši ledusskapji un koka trauku skapji, vēsta "The Atlantic".

Militārā ofensīva pret "Daesh" cietoksni Fallūdzu sākās 22. maijā ar ASV vadītās koalīcijas gaisa uzlidojumiem. Irākas premjers Haiders al Abadi norāda, ka lēnā operācijas norise ir apzināta, lai izvairītos no vēl lielākiem armijas un civiliedzīvotāju upuriem. Šī iemesla dēļ armija sākotnēji ieņem pilsētas nomales, ielencot tās centru. Patlaban šī operācijas fāze jau ir gandrīz noslēgusies.

Bēgļi no Fallūdžas pagaidām tiek izmitināti valdības izveidotā nometnē aptuveni 30 kilometrus no pilsētas.

Fallūdža ir "Daesh" kontrolē jau kopš 2014. gada janvāra. Kopš pērnā gada decembra pilsētā nav saņemti gandrīz nekādi pārtikas un medicīnas krājumi, lai tādējādi ierobežotu džihādistu spējas aizstāvēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!