Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānā pirmdien ar valsts organizētu mītiņu tiek atzīmēta 40.gadadiena kopš islāmistu studenti ieņēma ASV vēstniecības Teherānā ēku.

Tūkstošiem skolēnu un studentu piedalījās mītiņā pie bijušās ASV vēstniecības ēkas. Līdzīgas demonstrācijas tika organizētas arī citviet valstī.

Irāna ik gadu atzīmē dienu, kad islāmistu studenti 1979.gada 4.novembrī ieņēma ASV vēstniecību dažus mēnešus pēc islāma revolūcijas, kurā tika gāzts ASV atbalstītais šahs. Toreiz 52 amerikāņu diplomāti 444 dienas bija spiesti pavadīt ķīlnieku statusā, jo Vašingtona noraidīja islāmistu prasību izdot gāzto šahu Mohammadu Rezu Pahlavi.

Šahs tika iecelts 1953.gada apvērsumā, kuru daļēji organizēja britu slepenie dienesti un ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde. Vēstniecība Teherānas centrā kopš tā laika ir slēgta, un Irānai un ASV nav diplomātisko attiecību.

Irānas un ASV attiecības ir īpaši saasinājušās kopš ASV prezidents Donalds Tramps pērn atsauca savas valsts dalību 2015.gadā noslēgtajā Irānas un pasaules lielvaru līgumā par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju mīkstināšanu. Tramps ASV politikas kursu noteicis ar maksimālu spiedienu pret Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!