Foto: AFP/Scanpix/LETA

Totalitārās Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns balta zirga mugurā uzjājis Korejas pussalas augstākajā kalnā, kas režīma mitoloģijā tiek uzskatīts par svētu, liecina Korejas oficiālās ziņu aģentūras KCNA informācija.

KCNA izplatītājās fotogrāfijās Kims redzams balta rikšotāja mugurā uz sniegotu kalnu fona. 2744 metrus augstais Pektusana vulkāns ir Korejas pussalas augstākā virsotne un tā ir mītiska vieta korejiešu mitoloģijā jau no seniem laikiem.

Kalna simbolisko lomu saglabājis arī Ziemeļkorejas komunistiskais režīms. Pektusans Ziemeļkorejas konstitūcijā nostiprināts kā "svētais revolūcijas kalns", tas tiek pieminēts abu Korejas pussalas valstu himnās un tautasdziesmās.

Pektusans, kas atrodas pie robežas ar Ķīnu, attēlots arī Ziemeļkorejas ģerbonī. Sena leģenda vēsta, ka šajā kalnā pirms četriem tūkstošiem gadu dzimis pirmais Korejas karalistes dibinātājs Danguns.

Savukārt totalitārā Ziemeļkoreja radījusi stāstu, ka Pektusanā cīņas pret Japānās okupāciju laikā slēpies valsts dibinātājs un esošā līdera vectētiņš Kims Irsens. Te esot dzimis pašreizējā Kima tēvs Kims Čenirs. Pētnieki un vēsturnieki uzskata, ka šī leģenda neatbilst patiesībai un ir radīta propagandas nolūkos.

2015. gadā Ziemeļkorejas mediji ziņoja, ka Kims Čenuns uzkāpis šī kalna virsotnē. Izplatītajos fotoattēlos Kims gan bija redzams šādam ziemas pārgājienam kalnos maz piemērotā apģērbā – kurpēs un bez cepures.

Kopš stāšanās amatā Kims Pektusanā viesojies vismaz trīs reizes, turklāt tas parasti notiek pirms valstij nozīmīgiem lēmumiem. Tāpēc Kima jājienam kalnā pastiprinātu uzmanību pievērš politikas vērotāji un analītiķi, spriežot, ka var sekot kāds svarīgs paziņojums vai pavērsiens.

Jāatgādina, ka oktobra sākumā Phenjana paziņoja par kodolatbruņošanās sarunu ar ASV izjukšanu. Pēc dažām dienām Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija draudēja, ka ir gatava atsākt kodolizmēģinājumus un tāla darbības rādiusa raķešu testus.

2015. gadā, esot tūrē Ziemeļkorejā, par ko uzņemta filma "Atbrīvošanas diena", slovēņu grupa "Laibach" radīja noslēgtajā valstī populārās dziesmas "Mēs iesim uz Pektusana kalnu" aranžējumu. Ziemeļkorejiešu cenzori tomēr pārveidoto versiju aizliedza izpildīt koncertā.

Jāatzīmē, ka jāšana uz zirga nav jauns propagandistu motīvs līderu personības kulta stiprināšanā. Viens no zināmākajiem mūsdienu piemēriem ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina jāšana zirga mugurā ar kailu torsu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!