Foto: AFP/Scanpix/LETA

Totalitārās Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns, kurš valsts mediju publikācijās un pārraidēs regulāri tiek parādīts kā gādīgs saimnieks, kurš rūpīgi uzrauga ierēdņu darbu un novērtē sasniegumus tautas labklājības celšanai, apciemojis vētras un plūdu skarto Hamgjongnamdo provinci.

Kā liecina Ziemeļkorejas oficiālo propagandas mediju izplatītie attēli, Kims kopā ar visur viņu pavadošajiem militāristiem aplūko dabas stihijas nodarītos postījumus infrastruktūrai un ēkām, kā arī inspicē nupat skaisti atjaunotus namiņus.

Ziemeļkoreja ar saviem kalniem un šaurajām ielejām ir īpaši ievainojama plūdu gadījumā. Šovasar lietus sezona izvērsās garāka nekā citus gadus, turklāt to pavadīja trīs taifūni dažādās valsts vietās. 2020. gadā nokrišņu daudzums sasniedzis otro augstāko līmeni pēdējo 25 gadu laikā, skaidro portāls "38north".

Tas noveda pie plašiem un postošiem plūdiem jau tā ekonomiski vājo valsti, kas nespēj pienācīgi apgādāt un pabarot visus savus iedzīvotājus. Ziemeļkoreja gan parasti publiski neatklāj precīzus datus par postījumiem un zaudējumiem, taču Ziemeļkorejas medijos rādītais ļauj gūt priekšstatu, ka tie nav mazi.

Domājams, ka daudzi cilvēki ir zaudējuši savas mājas un iedzīvi. Bojātās ēkas ir jāatjauno, jānovāc ūdens atnestās dubļu kaudzes, ir problēmas ar tīru dzeramo ūdeni, raksturo "38north". Turklāt nopostīti ir mazie piemājas dārziņi, kas daudzas ģimenes nodrošināja ar pārtiku. Bet piesārņotais ūdens rada veselības problēmas.

Ziemeļkoreja ir viena no nabadzīgākajām pasaules valstīm, kas nespēj pabarot savus iedzīvotājus, nodrošināt infrastruktūru un enerģiju ražošanai. Taču, par spīti tam, velta milzu resursus kodolieroči izstrādei, par ko saskaras ar starptautiskām sankcijām, kas situāciju valstī neuzlabo.

10. oktobrī parāde Phenjanā tika demonstrēta jauna starpkontinentālā raķete, kas varētu būt piemērota vairāku kodolieroču nogādāšanai līdz mērķiem ASV.

Ziemeļkoreja arī ir viena no pasaules korumpētākajām valstīm, aiz sevis atstājot vien Dienvidsudānu un Somāliju, liecina "Transparency International" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!