Foto: Zaharia Cusnir
Nelielajā Moldovas Rošiteči ciematā, kas atrodas 122 kilometru attālumā no valsts galvaspilsētas Kišiņevas, pirms četriem gadiem kāds fotomākslas students Viktors Galuša pamestā ēkā atrada fotonegatīvus, kas pārsteidzoši dzīvā veidā ataino sadzīvi aiz Dzelzs priekškara šajā apdzīvotājā vietā no 1950. līdz 1970. gadam.

Negatīvi bija kāda plašāk nezināma fotomākslas amatiera Zaharija Kušnira darbs. Kā vēsta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL), fotogrāfs padomju režīmā nebija spējis izveidot karjeru, kā arī pagrimis alkoholismā. Portāls "Delfi" vienojās ar RFE/RL par fotogrāfiju pārpublicēšanu.

Pat spīti neveiksmīgajai karjerai vairāki Kušnira atstātie darbi ir lieliski. Neskatoties uz to statiskumu, ir grūti nepamanīt atbrīvotību un cilvēku atvērtību fotogrāfam.

Pēdējos trīs gadus Galuša ar kolēģiem strādājis pie fotogrāfiju saglabāšanas un uzlabošanas. Tās publicētas šī gada janvārī. Kā norāda portāls, bildes apstrādātas ar autora meitas atļauju. Pati meita par fotogrāfijām interesi nav izrādījusi.

Foto: rferl.org

Fotomākslai Kušnirs pievērsies 43 gadu vecumā. Fotogrāfijas uzņemtas ar "Lubitel 2" kameru. Sākotnēji vīrs mācījies fotografēt vietējā ciematā, bet, prasmēm augot, ar divriteni apbraukājis arī dzimtā reģiona citus ciematus.

Iespējams, vairākos kadros varam ieraudzīt sadzīves ainas, ka savulaik ļoti līdzīgas bija arī Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!