Foto: AP/Scanpix
Nīderlandes policija sestdien tradicionālā Ziemassvētku vecītim jeb Svētajam Niklāvam veltītā pasākuma laikā aizturējusi vismaz 90 demonstrantus, kuri pauduši nosodījumu vecīša tumšādainajam palīgam Melnajam Pēterim, kurš kļuvis par pretrunīgi vērtētu tēlu Nīderlandē, svētdien vēsta ārvalstu mediji.

Pēc senas tradīcijas novembra vidū Svētais Niklāvs ierodas Nīderlandē ar prāmi un svinīgi iziet ielās. Viņa palīgi "Melnie Pēteri", kuru sejas ir nokrāsotas melnā krāsā, bet paši ir tērpušies spilgtos kostīmos un cepurēs ar spalvām, izklaidē bērnus un dala saldumus.

Taču šoreiz 60 cilvēki aizturēti par demonstrāciju rīkošanu neatbilstošā vietā un 30 cilvēki par nemieru rīkošanu, atsaucoties uz policijas paziņojumu vēsta AFP.

Pēc policijas pārstāvju teiktā, protestētāji ir Melnā Pētera tēla pretinieki. Katrs no aizturētajiem tiks sodīts ar 220 eiro lielu naudas sodu.

Pagājušā gadā Melnā Pētera tēls izraisīja neapmierinātību lielai daļai tumšādaino nīderlandiešu, kuri vērsās tiesā, apsūdzot "Melnā Pētera tēlu" rasismā. Viņus atbalstīja ANO rasu diskriminācijas novēršanas komiteja, kura šo tēlu nosauca par "atgriešanos verdzības laikos". Taču vairāk nekā divi miljoni nīderlandiešu parakstīja petīciju, kurā pauda vēlmi aizsargāt savas tradīcijas.

Jau vēstīts, ka trešdien Nīderlandes augstākā administratīvā tiesa trešdien atzina, ka populārais holandiešu folkloras tēls Melnais Pēteris var publiski parādīties līdzās Svētajam Niklāvam. Iepriekš Amsterdamas tiesa lēma, ka Melnā Pētera tēls nostiprinot negatīvus stereotipus.

Pērn veiktā pētījumā konstatēts, ka "daudzi melnie amsterdamieši jūtas diskriminēti un daudzi Amsterdamā atzinuši - viņi var saprast, ka melnādainie jūtas diskriminēti Melnā Pētera dēļ".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!