Foto: AP/Scanpix

Spēcīgā sprādzienā autoostā Nigērijas galvaspilsētas Abudžas nomalē pirmdien dzīvību zaudējis 71 cilvēks un 124 ievainoti, paziņojusi policija.

Tas ir asiņainākais uzbrukums, kāds jebkad noticis Nigērijas galvaspilsētā un tās apkaimē, vēsta mediji.

Sprādziens noticis svarīgā transporta mezglā Njanjanas priekšpilsētā līdzās ceļam, kas ved uz galvaspilsētas finanšu centru.

Iepriekš amatpersonas ziņoja, ka notikuši divi atsevišķi sprādzieni, un vietējais laikraksts "Premium Times" vēstīja, ka autoostā uz asinīm nošķiestās grīdas guļ vismaz 200 līķu.

Vēlāk amatpersonas ziņoja, ka postījumus varētu būt izraisījis viens spridzeklis.

Domājams, ka tas atradās transporta līdzeklī, kas bija novietots autoostā, atklāja Valsts ārkārtas situāciju vadības aģentūras (NEMA) vadītājs.

Sprādzienos iznīcināti vairāki desmiti ļaužu pārpildītu autobusu, tostarp 12 valstij piederoši transportlīdzekļi.

Ziņu aģentūras AFP žurnālists vēsta, ka eksplozijas rezultātā zemē izveidojusies 1,2 metrus dziļa bedre. Savukārt kāds cits aculiecinieks norādīja, ka mirušie aizvesti kravas automašīnās. Tos bijis grūti saskaitīt, jo līķi bija stipri apdeguši vai sarauti gabalos.

Nigērijas prezidents Gudlaks Džonatans, kurš apmeklēja traģēdijas vietu, notikušajā vainoja islāmistu ekstrēmistu kustību "Boko Haram", kuras izraisītā vardarbība kopš 2009.gada prasījusi vairāk nekā 3600 cilvēku dzīvību.

"Šajā mūsu attīstības periodā "Boko Haram" jautājums ir diezgan neglīta vēsture. Bet mēs tiksim tam pāri (..). "Boko Haram" jautājums ir īslaicīgs," paziņoja Džonatans.

"Boko Haram", kuras nosaukums tulkojams kā "Rietumu izglītība ir aizliegta", iestājas par islāma valsts dibināšanu Nigērijas ziemeļdaļā, kuru apdzīvo galvenokārt musulmaņi.

Valsts dienvidos vairums iedzīvotāju ir kristieši, tomēr abos reģionos ir arī ievērojamas reliģiskās minoritātes.

Ar "Boko Haram" saistītajā vardarbībā šogad Nigērijas ziemeļaustrumos dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā1500 cilvēku, liecina oficiālie dati.

Pagājušā gada maijā Nigērijas armija sāka plašu ofensīvu pret "Boko Haram" un militārpersonas apgalvo, ka islāmistu kustībā ir iestājies juceklis un tā pārgājusi aizsardzībā. Tomēr asiņainais uzbrukums Abudžas priekšpilsētai, visticamāk, liks to apšaubīt.

Foto no traģiskā sprādziena (ar vājiem nerviem neskatīties):

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!