Foto: AP/Scanpix/LETA

Afganistānā varu pārņēmušais radikālais sunnītu grupējums "Taliban" pieaicinājis starptautisko aģentūru fotogrāfus iemūžināt viņu uzsākto cīņu pret narkomāniju.

Simboliski cīņa ar narkomāniju sākusies ar uzskatāmākās narkomānu kopienas piespiedu rehabilitāciju. Gadiem ilgi par valsts narkomānijas centru bija pārvērtusies Kabulai cauri plūstošās upes Kabulas gultne, īpaši patiltes. Tagad par pilsētas neoficiālo izgāztuvi pārvērstā upes gultne zaudējot savus ilggadējos iemītniekus.

Organizētā kampaņā talibi uzsākuši cīņu ar opija ražošanas industriju, kas neatbilstot arī šariata likumiem. Papildu uzsākta narkomānu piespiedu rehabilitācija. Žurnālisti bijuši pieaicināti vienā šādā narkomānu piespiedu savākšanas reizē, kurā zem viena tilta un tā apkārtnē vienlaikus kaujinieki aizturējuši aptuveni 150 cilvēkus.

Aizturēšana pārsvarā notikusi mierīgi, taču brīžiem pielietots arī spēks, ar pletnēm un automātiskajiem ieročiem bruņotajiem kaujiniekiem cenšoties panākt no heroīna un metaamfetamīna atkarīgo narkomānu sekošanu viņiem. AFP žurnālistiem narkomāni vēlāk atklājuši, ka pēc šādiem reidiem upes gultnē citkārt atrasti arī līdz nāvei piekauti cilvēki.

Viss aizturētajiem piederošais pirms viņu aizvešanas ticis sadedzināts lielā ugunskurā. Tālāk viņi aizvesti uz bijušās slimnīcas ēkā izveidotu rehabilitācijas centru, kur izģērbti, nosūtīti mazgāties un viņiem noskūti mati un bārda. Kā tieši turpināsies pati rehabilitācija, vēl neesot skaidrs, bet žurnālistus pavadošie kaujinieki izteikuši cerību, ka "cilvēki, kas atrodoties narkomānos ir savi cilvēki" un viņi cer uz viņu atgūšanu.

Talibu pārstāvji atzīmējuši, ka tas ir tikai sākums un nākamais solis būs vēršanās pret zemniekiem, kas audzē narkotiskos augus.

Tiek lēsts, ka galvaspilsētā ir no 100 000 līdz 150 000 narkomānu, atsaucoties uz organizācijām, kas strādājušas ar Kabulas narkomāniem, vēsta aģentūra AFP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!