Foto: EPA/Scanpix/LETA
Ukrainā otrdien, 6. decembrī, atzīmētajā Bruņoto spēku dienā prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklēja Krievijas-Ukrainas kara frontes līniju, kā arī Harkivā runā uzsvēra valsts spēju atvairīt jebkuru kaimiņvalsts Krievijas uzbrukumu tai.

Vairākās valsts pilsētās, tostarp galvaspilsētā Kijevā, lielajā austrumu pilsētā Harkivā, kā arī Doņeckas apgabala piefrontes pilsētā Kramatorskā (attēlos galerijā zemāk) par godu šai dienai notika armijas parādes. Savukārt frontes zonā Doņeckas apgabalā, kura mazākā daļa ir Krievijas kontrolētu spēku faktiskā pakļautībā, Zelenskis vairākiem karavīriem personīgi pasniedza apbalvojumus par viņu ieguldījumu dienestā.

Šogad Ukrainas Bruņoto spēku diena iekrīt laikā, kad Krievija pie tās ziemeļu robežām savilkusi vairāk vairāk nekā 90 000 karavīru un plaša spektra bruņojumu. Lai gan Krievija noliedz, ka gatavo uzbrukumu, dažādas amatpersonas izteikušas secinājumus, ka uzbrukums gaidāms nākamā gada sākumā.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stolenbergs, kā arī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens brīdinājuši par nopietnām sekām Krievijai jauna uzbrukuma gadījumā. Krievijas spēki Ukrainā iebruka 2014. gadā un līdz šim brīdim to kontrolē ir Ukrainas Krimas pussala, kā arī daļa Doņeckas un Luhanskas apgabalu. Konflikts prasījis ap 14 000 cilvēku dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!