Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pagājušajā naktī dzimtajā Rumānijā no Rietumeiropas caur Ungāriju atgriezušies ap 7000 cilvēku, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Tūkstošiem Rumānijas iedzīvotāju pārsvarā privātajās automašīnās iestrēga uz Austrijas un Ungārijas robežas pēc tam, kad pēdējā slēdza savas robežas. Cilvēki, kuri vairumā gadījumu strādā koronavīrusa visvairāk skartajās Eiropas valstīs Spānijā un Itālijā, uz robežas bija spiesti pavadīt vairāk nekā diennakti, līdz tika rasts problēmas risinājums.

Ungārijas premjera Viktors Orbana izsludinātie nacionālie ierobežojumi vīrusa izplatības ierobežošanai, tostarp robežu slēgšana cittautiešiem stājās spēkā pusnaktī uz otrdienu. Rezultātā simtiem rumāņu vadīti auto, kuri jau bija pavadījuši garas stundas no Itālijas un Spānijas, nepaspēja sasniegt un šķērsot Ungārijas robežu.

Pēc Rumānijas ārlietu ministra lūguma Ungārijas valdība piekrita atvērt humāno koridoru uz robežas iesprūdušo rumāņu nokļūšanai mājās. Ministrs arī nekavējās nosodīt Ungāriju, ka cilvēkiem tika dots pārāk maz laika pirms robežu slēgšanas.

Vēlā otrdienas vakarā policijas cieši uzraudzītā kolonna devās cauri Ungārijai un pret trešdienas rītu vismaz 800 auto esot šķērsojuši Ungārijas un Rumānijas Nagilakas-Nadlačas robežpunktu (kartē zemāk). Mediji novēroja, ka līdz ar rumāņiem caur Ungāriju kolonnu šķērsojis arī liels skaits bulgāru.

Ungārijā līdz trešdienas pusdienas laikam apstiprināti 58 ar "Covid-19" saslimušie, no kuriem viens miris. Rumānijā identificēti 246 saslimušie, bet Bulgārijā – 81 saslimušais, no kuriem divi miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!