Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģijas varas iestādes ir publiskojušas Netālu no Oslo esošā Ilas cietuma fotogrāfijas. Tieši šeit tiesas spriedumu gaida 77 cilvēku slepkavībās apsūdzētais labējais ekstrēmists Anderss Bērings Breiviks.

Jau vēstīts, ka tiesa savu spriedumu paredzējusi paziņot 24. augustā.


Breiviks pērn 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Ūtejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

Prokuratūra prāvā, kur lietas izskatīšana jau ir beigusies, bet spriedums gaidāms 24.augustā, ir pieprasījusi Breivikam piespriest obligāto ārstēšanos psihiatriskajā klīnikā. Savukārt, ja tiesa izlems Breiviku nenosūtīt uz garīgās veselības aprūpes iestādi, prokuratūra pieprasīja viņam piespriest maksimālo iespējamo sodu - 21 gadu cietumā, ko var pagarināt, ja tiks uzskatīts, ka viņš apdraud sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!