Foto: Reuters/Scanpix

Fransuā Olands otrdien stājies Francijas prezidenta amatā, kļūstot par pirmo sociālistu prezidentu valstī 17 gadu laikā, vēsta ārvalstu mediji.

Olands nodevis zvērestu Elizejas pilī Parīzes centrā, sākot piecus gadus ilgās prezidentūras termiņu. Olands arī saņēmis valsts kodolieroču palaišanas kodus no sava priekšgājēja Nikolā Sarkozī.

Svinīgajā zvēresta nodošanas ceremonijā piedalījušās 350 amatpersonas un tikai daži desmiti aicinātu viesu, jo Olands vēlējies to rīkot pēc iespējas pieticīgāku.

Pēc inaugurācijas ceremonijas Olands vaļējā automašīnā devās uz Triumfa arku, kur nolika vainagu pie Nezināmā karavīra kapa.

Vēlāk prezidents nosauks jaunā premjerministra vārdu un dosies savā pirmajā prezidenta vizītē uz Berlīni, lai tiktos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jau vēstīts, ka 6. maijā notikušajās prezidenta vēlēšanās Francijā uzvarējis Sociālistiskās partijas kandidāts Fransuā Olands. Olands ir pirmais Francijas prezidents no Sociālistiskās partijas kopš 1995.gada, kad prezidenta amatu atstāja Fransuā Miterāns. Viņa uzvara var nozīmēt pārmaiņas ES, kas mēģina atkopties no finanšu krīzes, un Francijai, kas ir eiro zonas otra lielākā ekonomika un ar kodolieročiem bruņota ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!