Francijas aktīvistu grupas ir pieprasījušas pārtraukt angļu valodas dominanci Francijas uzņēmējdarbības pasaulē, informē ārvalstu prese.
Vairākas arodbiedrības un valodas aizstāvju grupas ir paziņojušas, ka franču valoda pēdējā laikā sāk līdzināties vietējam dialektam. Grupas ir noorganizējušas preses konferenci parlamentā, lai pieprasītu tiesības darbā sarunāties tikai franču valodā.

Organizācijas "Starptautiskais Frankofonijas forums" vadītājs Albērs Salons uzskata, ka angļu valodas izplatība un pārsvars vairs nav izturams, tāpēc ir jāsāk cīņa. "Mēs neesam pret vienas valodas ietekmi uz citām, kad reizēm notiek vārdu pārņemšana, bet tagad vērojama pilnīga franču valodas aizstāšana ar angļu valodu," viņš saka.

Nesen veiktā pētījumā noskaidrojies, ka septiņi procenti Francijas firmu kā galveno izmanto angļu valodu, un starptautiskās kompānijas ar saviem franču kolēģiem sazinās tikai angļu valodā. Nereti gadās situācijas, kad franču valodā runājoši kāda uzņēmuma darbinieki savā starpā sazinās angliski.

Franču valodas aizstāvju pretinieki gan uzskata, ka nav vērts principa pēc izvairīties no iespējas ar ārvalstniekiem sazināties abiem saprotamā valodā. Turklāt angļu valoda ir kļuvusi par galveno uzņēmējdarbības valodu visā pasaulē, tāpēc ir nevis jāapkaro angļu valoda, bet tā vietā jāveicina franču valodas lietošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!