Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī piektdien Parīzē apspriedīs iespējas sniegt palīdzību opozīcijā esošajai Brīvajai Sīrijas armijai, otrdien vēstīja britu laikraksts "Guardian".

Abu valstu līderu tikšanās notiks ikgadējā Francijas–Lielbritānijas samita laikā.

Kamerons un Sarkozī runās par to, kādu praktisku palīdzību var sniegt Sīrijas opozīcijas spēkiem. Jo īpaši tiks apspriests jautājums par iespējām, ka Francijas un Lielbritānijas militārie padomnieki varētu sākt darbu ar Sīrijas opozīciju.

Tāpat Francijas prezidents un Lielbritānijas premjerministrs runās par Arābu līgas un Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) miera uzturētāju nosūtīšanu uz Sīriju.

Sīrija svētdienas vakarā kategoriski noraidīja Arābu līgas ārlietu ministru sanāksmē Kairā pieņemto lēmumu atbalstīt Sīrijas opozīciju un plānu izveidot kopīgus ANO un Arābu līgas miera uzturēšanas spēkus, kas tiktu nosūtīti uz Sīriju.

Ministri vienojās lūgt ANO Drošības padomi pieņemt lēmumu par kopīgu ANO un Arābu līgas miera uzturēšanas spēku izveidošanu, kas pārraudzītu pamiera ieviešanu Sīrijā, kā arī nolēma sākt kontaktus ar Sīrijas opozīciju, piedāvāt tai pilnu politisku un finansiālu atbalstu un aicināt opozīciju apvienoties.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti un nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!