Foto: AFP/Scanpix

Francijas valdība trešdien nonākusi neērtā situācijā, izplatoties ziņām, ka bijušais budžeta ministrs Žeroms Kaizaks atzinies par sev piederošu slepenu kontu ārvalstu bankā.

Kaizaka negaidītā atzīšanās ir nopietns trieciens prezidentam Fransuā Olandam, kurš savā priekšvēlēšanu kampaņā solīja korupcijas neaptraipītu valdību.

Kaizaks vairākus mēnešus noliedza atklātībā izskanējušās ziņas, ka viņam esot bijis slepens konts kādā Šveices bankā, taču otrdien viņa advokāts paziņoja, ka pirms divām nedēļām demisionējušais ministrs tomēr atzinis šāda konta esamību un pret viņu uzsākta oficiāla izmeklēšana.

Bijušajam ministram otrdien izvirzītas apsūdzības par "nodokļu krāpšanas rezultātā iegūto līdzekļu atmazgāšanu". Ja tiesa bijušo ministru atzīs par vainīgu, viņam draud piecu gadu cietumsods un 375 000 eiro (263 551 lata) liela sodanauda.

Sākotnēji slepenais konts tika atvērts Šveicē, bet 2009.gadā tas tika pārcelts uz Singapūru, un nelikumīgi iegūto legalizēto līdzekļu apmērs ir ekvivalents aptuveni 30 000 eiro (21 084 latiem).

Olands jau izteicis nosodījumu bijušajam ministram, taču kritiķi vēlas zināt, vai prezidents bija informēts par slepeno kontu.

Lielākās opozīcijas partijas - Francijas Tautas kustības savienības (UMP) - ģenerālsekretārs Žans Fransuā Kopē trešdien pauda pārliecību, ka Olands bijis vai nu naivs, vai arī melojis.

Vai nu prezidents "neko nezināja, un tas ir ļoti nopietni, jo tas nozīmē, ka viņš izrādīja zināmu naivumu, vai arī viņš zināja, [un] tas nozīmē, ka viņš meloja Francijas tautai," politiķis norādīja radiostacijai "Europe 1".

Savukārt valdības pārstāve uzsvēra, ka nedz Olands, nedz premjerministrs Žans Marks Ero, "protams, nezināja" par slepeno kontu un tādēļ viņi "nav jāsauc pie atbildības par meliem, kuros kāds cilvēks sevi bija izolējis".

Gan Olands, gan Ero bija jautājuši Kaizakam par izskanējušajām apsūdzībām, taču ministrs atteicis, ka "neko nezinot", skaidroja valdības pārstāve.

Olandu trešdien metās aizstāvēt arī pašreizējais finanšu ministrs Pjērs Moskovisī.

"Es uzskatu, ka mēs ar prezidentu darījām to, kas bija nepieciešams," radiostacijai RTL norādīja ministrs.

Pirms kļūšanas par budžeta ministru 60 gadus vecais Kaizaks plašākā sabiedrībā nebija zināms.

Savu karjeru viņš sāka kā kardiologs, bet vēlāk pievērsās daudz ienesīgākai medicīnas nozarei - plastiskajai ķirurģijai.

Francijas parlamenta apakšpalātā - Nacionālajā sapulcē - Kaizaks tika ievēlēts 1997.gadā.

Šveices laikraksts "Le Temps" trešdien vēsta, ka ministrs lēmumu atzīties pieņēmis, kad Šveices izmeklētāji bija apstiprinājuši, ka Kaizakam bijis slepens bankas konts.

Pārbaudēs divās bankās - bankā UBS un mazāk zināmajā "Reyl et Cie" - gūts apstiprinājums, ka Kaizakam bijis slepens konts.

Ženēvas prokuratūra 12.martā vērsās pie kolēģiem Francijā, lūdzot viņu tiesisko palīdzību.

"Bankas sadarbojās, un pret tām netiks vērsta tiesiskā vajāšana, jo galu galā tās neko noziedzīgu nav izdarījušas. Tās atbildēja uz mūsu jautājumiem, un mēs noskaidrojām, ko vēlējāmies, izdevumam skaidroja prokurors Žans Bernārs Šmits, plašāku informāciju gan nesniedzot.

Franču mediju rīcībā esošā informācija liecina, ka Kaizaks kontu bankā UBS atvēra 1990.gadu sākumā, bet to slēdza 2000.gadā, naudu pārskaitot uz banku "Reyl et Cie", kuras lielākā daļa klientu nav Šveices iedzīvotāji.

2010.gadā Kaizaks savus uzkrājumu pārskaitīja no "Reyl et Cie" Ženēvas filiāli un bankas Singapūras struktūrvienību.

"Ņemot vērā, ka Šveices likumi tiesiskās sadarbības jomā nosaka par pienākumu informēt personu, pret kuru sākta izmeklēšana, Kaizaka kunga advokātam bija piekļuve dokumentiem. Viņš uzzināja, ko esam noskaidrojuši, un acīmredzot izdarīja savus secinājumus," piebilda Šmits.

"Taču mēs vēl neesam Francijas tiesībsargājošajām iestādēm nodevuši sīkāku informāciju un neesam Šveicē sākuši kriminālizmeklēšanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!