Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas diplomāti ceturtdien pirmo reizi 20 gadu laikā sāks streiku, protestējot pret prezidenta Emanuela Makrona virzītām reformām, kas, viņuprāt, varētu kaitēt Francijas prestižam pasaulē, raksta "Al Jazeera".

Plāns streikot guva 500 Ārlietu ministrijas ierēdņu atbalstu laikraksta viedokļu rakstā, un sociālajos medijos to plaši atbalstīja augstākie diplomāti un vēstnieki.

Valsts sektora reformu rezultātā tiks mainīta diplomātiskās karjeras struktūra, tostarp atceļot īpašu statusu augstākajām Ārlietu ministrijas amatpersonām, kas nozīmē, ka viņi tiks iekļauti plašākā civildienesta pulkā.

"Vecāko civildienesta reforma ir pēdējais uzbrukums mūsu profesijām, mūsu zināšanām, mūsu nākotnei," teikts arodbiedrību paziņojumā par streiku, kuru plānots uzsākt 2.jūnijā. "Šī reforma atspoguļo neizprotamu vēlmi iedragāt mūsu ministriju un riskē neatgriezeniski vājināt mūsu valsts spēju projektēt un aizstāvēt sevi pasaulē," turpināts paziņojumā.

Francijas Ārlietu ministrijas amatpersonas centušās kliedēt diplomātu bažas. Ministrijas pārstāve Anne Klēra Ledžendre 19. maijā paziņoja, ka ir iegūtas stabilas garantijas diplomātiskās profesijas un karjeras saglabāšanai.

Francijai ir pasaulē trešais lielākais diplomātiskais tīkls ar aptuveni 1800 diplomātiem un kopumā aptuveni 13 500 amatpersonu, kas strādā Ārlietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!