Ja Francija izlemtu pārdot Krievijai karakuģi "Mistral", tas būtu bez bruņojuma, trešdien Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei sacījis Francijas Eiropas lietu ministrs Pjērs Lelušs, kas ieradies vizītē Lietuvā.

Ministrs nodevis Lietuvas valsts vadītājai Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī sveicienus un norādījis, ka ir pilnvarots konsultēties ar Lietuvu kā ar stratēģisko partneri attiecībā uz iespējamo kuģa pārdošanas darījumu.

Iepriekšējā dienā Grībauskaite izteicās, ka tas, vai Lietuvai ir vērts uztraukties par iespējamo kuģa pārdošanu, būs atkarīgs no tā, kādas militārās iekārtas tajā atradīsies.

"Nu, viss būs atkarīgs no tā, cik tajā būs iekārtu - vai tas būs tikai karkass, vai arī kaut kas vēl," viņa otrdien sacīja žurnālistiem.

Kā trešdien pastāstījis prezidentes preses sekretārs Lins Balsis, Lelušs Grībauskaitei apliecinājis, ka "pagaidām ne no Francijas, ne Krievijas puses nav nekādas vienošanās vai līguma par kuģa "Mistral" pirkšanu vai pārdošanu - ir vienīgi politiska līmeņa runas".

Pēc Balša teiktā, Francijas ministrs norādījis, ka gadījumā, ja kuģis arī tiktu pārdots, tad Krievija to saņemtu bez bruņojuma. "Tātad tas faktiski ir civilais kuģis, prāmis," sacījis prezidentes preses sekretārs.

Komentējot Pjēra Leluša izteikumu, Lietuvas starptautisko tiesību eksperts Daiņus Žalims, norādīja, ka Francijas karakuģi "Mistral" nav pamata salīdzināt ar civilo prāmi - pat ja tas tiktu pārdots Krievijai bez bruņojuma, to ātri vien varētu aprīkot par karakuģi. Krievijai šis kuģis ir vajadzīgs galvenokārt ātruma dēļ.

"Francija vēlreiz apliecināja Lietuvai kā savai stratēģiskajai partnerei, ka piešķir lielu nozīmi gan Eiropas drošībai, gan labām attiecībām ar Krieviju. Domājot par Eiropas drošību, Francija neaizmirst arī Baltijas valstu un Baltijas jūras drošību, un to apliecina arī gaisa telpas patrulēšanas misija," sacījis Balsis.

Lai gan vairākas valstis jau iepriekš tika izteikušas bažas par Parīzes un Maskavas iespējamo darījumu ar karakuģi "Mistral", Francijas aizsardzības ministrs Ervē Morēns nesen izteicās, ka šāds solis apliecina "Eiropas jaunās attiecības ar Krieviju" un norāda uz to, ka Krievija tagad tiek uzskatīta par partneri Eiropas drošības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!