Foto: AFP/Scanpix
Lai risinātu mošeju trūkuma problēmu, viens no Francijas musulmaņu kopienas līderiem pirmdien ierosinājis valdībai tukšās baznīcas pārveidot par mošejām.

Francijas premjerministrs Manuels Valss pirmdien atklāja valsts musulmaņu kopienu forumu, kurā piedalās valdības pārstāvji un aptuveni 150 musulmaņu līderi, tostarp imami un teologi.

Foruma dienaskārtībā bija musulmaņu kopienai aktuālie jautājumi, tostarp lūgšanu vietu trūkums.

Francijā pašreiz darbojas 2500 mošejas un vēl 300 tiek celtas, bet Parīzes mošejas vadītājs Dalils Bubakērs norādīja, ka tas ir daudz par maz.

Ņemot vērā, ka Francijā dzīvo aptuveni pieci miljoni musulmaņu, būtu nepieciešams aptuveni 5000 mošeju, uzskata Bubakērs un citi musulmaņu līderi.

Riskējot saasināt attiecības ar valdību, Bubakērs paziņoja, ka atrisinājums slēpjas Francijas katoļticīgo skaita sarukšanā un tukšajās baznīcās, kuras varētu pārvērst par mošejām.

"Tas ir delikāts jautājums, bet kāpēc ne?" intervijā radio "Europe1" sacīja Bubakērs.

Francijā uz aptuveni četriem miljoniem praktizējošu katoļu ir aptuveni 40 000 baznīcu. Ideja par to pārveidošanu mošejās izskanējusi jau agrāk.

Aicinājumus palielināt mošeju skaitu atbalstījuši arī Francijas kristiešu līderi, norādot, ka tā ir likumīga prasība.

"Musulmaņiem, tāpat kā kristiešiem un ebrejiem, jāvar praktizēt savu reliģiju," radio "Europe 1" norādīja Francijas Bīskapu konferences pārstāvis.

Valss, atklājot musulmaņu kopienu forumu, pirmdien sacīja, ka uzsvars tiks likts uz ciešu attiecību veidošanu un sekulāras valsts uzdevums nav iejaukties reliģijas lietās.

"Mums jāizsakās ļoti skaidri: valsts nerūpējas par teoloģiju. Nebūs likumu, nebūs dekrētu un nebūs cirkulāru, kas noteiktu, kādam jābūt islāmam," sacīja premjers.

Francijas valdība atzina nepieciešamību pēc dialoga ar musulmaņu kopienu pēc Parīzes teroraktiem, kurus janvārī pastrādāja pašmāju musulmaņu ekstrēmisti.

Tomēr radikalizēšanās netika iekļauta apspriežamo jautājumu vidū. Francijas Iekšlietu ministrija skaidroja, ka šī jautājuma iekļaušana dienaskārtībā būtu slikts vēstījums francūžiem un musulmaņu kopienai.

Forumā tika spriests par drošību musulmaņu lūgšanu vietās un to tuvumā.

Islamofobisku uzbrukumu skaits Francijā kopš teroraktiem ir pieaudzis. Musulmaņu organizācijas aplēsušas, ka kopš janvāra šādu uzbrukumu skaits palielinājies seškārtīgi. Tie bijuši vērsti gan pret musulmaņu vīriešiem un sievietēm, gan pret musulmaņu lūgšanu vietām un uzņēmumiem.

Forumā apspriežamo jautājumu vidū bija iekļauts arī Francijas valdības plāns izglītot 2000 imamu un citu garīdznieku par franču sekulārismu, tomēr problēmu rada tas, ka tikai nedaudzi no viņiem runā franciski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!