Francijas parlamenta augšpalāta otrdien pieņēma likumu, ar kuru tiek aizliegta parandžas valkāšana sabiedriskās vietās. Ja vien likumu neatcels augstākie tiesneši, aizliegums stāsies spēkā nākamā gada sākumā.

Senātā likums tika apstiprināts ar 246 balsīm par un vienu pret. Parlamenta apakšnamā tas tika pieņemts jau jūlijā, un tagad to izskatīs Konstitucionālā padome, kurai ir mēnesis laika, lai apstiprinātu tā likumību.

Likuma tekstā nav pieminēts islāms, tomēr prezidenta Nikolā Sarkozī valdība sekmēja šī likuma pieņemšanu, lai pasargātu musulmaņu sievietes no tā, ka viņas tiek piespiestas valkāt seju pilnībā aizsedzošu apģērbu.

Likumam stājoties spēkā paredzēts sešus mēnešus ilgs izglītošanas periods, lai izskaidrotu sievietēm, kas valkā seju aizsedzošu apģērbu, ka viņām draud arests un sodanauda, ja arī turpmāk šādi ģērbtas parādīsies sabiedrībā.

Sievietēm, kas tomēr aizliegumu neievēros, jārēķinās ar 150 eiro (105 latu) lielu sodanaudu vai mācību kursu pilsonības jautājumos. Vīrietim, kurš būs piespiedis sievieti valkāt parandžu, var tikt piespriesta 30 000 eiro liela soda nauda un cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!