Foto: AFP/Scanpix

Francijas parlaments otrdien apstiprinājis antiterorisma likumprojektu, kura mērķis ir novērst potenciālo džihādistu došanos uz Irāku, Sīriju vai citām konflikta zonām.

Francijas pilsoņiem ceļošanas ierobežojumi tiks noteikti tad, ja "pastāvēs nopietni iemesli uzskatīt, ka kāds plāno doties uz ārvalstīm, lai piedalītos teroristu aktivitātēs, kara noziegumos vai noziegumos pret cilvēci vai teroristu grupējumu karadarbības laukā un apstākļos, kas, visticamāk, apdraudēs sabiedrisko drošību pēc viņu atgriešanās Francijas teritorijā," teikts likumprojektā.

Aizliegums izbraukt no valsts varēs tikt piemērots uz sešiem mēnešiem un atjaunots uz laika periodu līdz diviem gadiem.

Daļai personu, uz ko jaunais likums tiks attiecināts, tiks konfiscēta pase un Francijas identifikācijas karte.

Par likuma pārkāpšanu varēs tikt piespriests trīs gadu cietumsods un bargs naudassods, kas varētu arī pamudināt neatgriezties valstī tos pilsoņus, kuriem tomēr būs izdevies izbraukt no Francijas un nokļūt konflikta zonās.

Līdzīgi plāni terorisma ierobežošanai tiek skatīti arī Lielbritānijā, kur premjerministrs Deivids Kamerons vēlas piešķirt robežpolicijai tiesības konfiscēt pases potenciālajiem džihādistiem.

Kamerona valdība arī strādā pie pasākumiem, kas liegtu atgriezties Lielbritānijā pilsoņiem, kas tiek turēti aizdomās par pievienošanos džihādistiem. Tomēr, kā to varētu īstenot dzīvē, joprojām nav skaidrs.

No Francijas uz Irāku un Sīriju pēdējā laikā devušies un atgriezušies aptuveni 930 pilsoņi, no kuriem 36, atrodoties ārvalstīs, nogalināti, liecina Francijas iekšlietu ministra Bernāra Kazenēva sniegtie dati.

Astoņu mēnešu laikā šādu cilvēku skaits pieaudzis par 74%.

Kazenēvs norādīja, ka 70 šādu personu izbraukšanu no valsts varēja novērst, ja jaunais likums jau būtu spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!