Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas aizsardzības ministrs Moše Jalons otrdien aicinājis brīvās pasaules izlūkdienestus sadarboties cīņā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts" (IV).

"Lai apturētu un uzvarētu "Islāma valsti", mēs esam mācījušies no 11.septembra, ka jābūt sadarbībai starp izlūkdienestiem no visas brīvās pasaules, jādalās pieredzē un jāsadarbojas operācijās," paziņoja Jalons.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā grupējums šajās teritorijās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un ofensīvu turpina, iespiežoties arī kurdu apvidos.

"Islāma valsts" kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina pirmdien publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

ASV prezidents Baraks Obama piektdien aicināja uz plašu koalīciju cīņā pret IV un 24.septembrī vadīs ANO Drošības padomes sesiju, kurā tika apspriesti grupējuma radītie draudi.

Bijušais Izraēlas armijas izlūkdienesta priekšnieks Amoss Jadlins norādīja, ka starptautiskas koalīcijas ietvaros Izraēla, visticamāk, dalītos izlūkošanas informācijā ar saviem sabiedrotajiem.

"Izlūkošanas informācija, ko mēs iegūstam Tuvajos Austrumos - kas attiecas uz draudiem no Irānas, [Libānas šiītu kustības] "Hizbollah", par to kas notiek Sīrijā, teroristu organizācijām Sīnājā un Gazas joslā - ir ļoti labas kvalitātes, un mēs dalāmies tajā ar mūsu sabiedrotajiem," norādīja Jadlins.

Kāda amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka Izraēla jau sadarbojas ar varasiestādēm Eiropā, lai cīnītos pret radikālā islāma radītajām briesmām.

Izraēlas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis atzina, ka islāmistu ekstrēmistu draudi jau ir kļuvuši par realitāti Eiropā.

"Briesmas, ko pārstāv tādas organizācijas kā "Islāma valsts", demonstrē uzbrukums, ko veic franču izcelsmes džihādists pret ebreju muzeju Briselē," norādīja ministrijas preses pārstāvis, ar to domājot maijā notikušo apšaudi Briseles Ebreju muzejā, kur tika nogalināti četri cilvēki.

Apšaude bija pirmais šāda veida uzbrukums Briselē pēdējo 30 gadu laikā un izraisīja bažas par antisemītiski motivētas vardarbības atdzimšanu Eiropā, kā arī par uzbrukumiem, kurus varētu sarīkot teroristi, kas pabijuši Sīrijā.

Aizdomās par apšaudes sarīkošanu tiek turēts 29 gadus vecais alžīriešu izcelsmes Francijas pilsonis Mehdi Nemušs, kurš vairāk nekā gadu pavadījis, karojot Sīrijas radikālo džihādistu rindās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!