Foto: EPA/LETA
Francijas apelāciju tiesa otrdien atstāja spēkā zemākās instances spriedumu, ar kuru attaisnots kāds rasu naida kurināšanā apsūdzēts vīrietis, kas internetā ievietojis videoierakstu, kurā redzams, kā viņš sadedzina Korānu un vēlāk urinē uz tā atliekām.

Ernesto Rohass Abate tika aizturēts 2010.gada oktobrī pēc tam, kad internetā bija ievietojis videomateriālu, kurā viņš, tērpies velna maskā, rauj ārā lapas no islāma svētās grāmatas, tās vēlāk aizdedzina un pēc tam urinē uz dziestošajām liesmām.

Policija viņa aizturēšanu veica, reaģējot uz vietējās musulmaņu kopienas prasībām.

31 gadu vecais Strasbūras austrumu priekšpilsētas iedzīvotājs paša uzņemtajā videoklipā mēģināja simboliski atainot 2001.gada 11.septembra terora aktus.

No izrautajām Korāna lapām viņš salocīja papīra lidmašīnas un meta tās uz glāzēm, kas atveidoja Ņujorkas Pasaules Tirdzniecības centra dvīņu torņus. Pēc tam tam Rohass Abate izrautajām grāmatas lapaspusēm pielaida uguni, bet noslēgumā sāka uz tām urinēt.

Prokuratūra pieprasīja viņam piespriest trīs mēnešu nosacītu cietumsodu un 1000 eiro (700 latu) lielu sodanaudu, taču zemākās instances tiesa Abati maijā attaisnoja. Prokuratūra šo spriedumu pārsūdzēja.

Apelāciju tiesa atzina, ka, lai gan videomateriāls bijis "ar nolūku šokējošs un apzināti provokatīvs", nav pierādījumu, ka apsūdzētā nolūks bijis "modināt naidīguma jūtas (..) ar mērķi izraisīt diskrimināciju, naidu vai vardarbību pret musulmaņiem".

Rohasa Abates advokāts spriedumu novērtēja atzinīgi, piebilstot, ka "sekulārā un republikāniskā sabiedrībā" viņa klienta tiesiskā vajāšana izsaukusi neizpratni.

"Francijā zaimošana nepastāv," uzsvēra advokāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!