Francijas un Lielbritānijas mūsdienu zemūdenes ir ļoti veiksmīgi maskētas un to pārvietošanās ir ļoti slepena, tāpēc abu sadursmi pārdzīvojošo zemūdeņu apkalpēm nebija ne jausmas, kas noticis, skaidroja Francijas aizsardzības ministrs Ervē Morēns.

"Šīs zemūdenes ir nemanāmas, tās rada mazāk troksni kā garnele," sacīja ministrs, atbildot uz žurnālistu jautājumu, kā tik sarežģīti kuģi varēji saskrieties.

Kodolzemūdeņu sadursme izraisījusi diskusijas, vai sabiedrotajām valstīm nevajadzētu labāk koordinēt savas patruļas.

Tomēr militārpersonas norāda, ka ar kodolieročiem bruņotu zemūdeņu pārvietošanās ir nacionālie noslēpumi un ka ciešāka sadarbību būtu ārkārtīgi jūtīgs jautājums.

Francijas jūras spēku amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, aģentūrai AFP sacīja, ka Francija ar sabiedrotajiem koordinē kaujas un izlūkošanas zemūdeņu patruļas zonas, bet kodolieroču flote ir atsevišķs jautājums.

Kā jau ziņots, šī mēneša sākumā Atlantijas okeānā notikusi Lielbritānijas un Francijas atomzemūdeņu sadursme, kuras abas bijušas bruņotas ar kodolieročiem, pirmdien apstiprināja Lielbritānijas un Francijas aizsardzības ministrijas.

Ministriju paziņojumā teikts, ka nepastāv nekādi radioaktīvas noplūdes draudi un abu zemūdeņu kodolieroči ir drošībā.

Abas zemūdenes "HMS Vanguard" un "Le Triomphant" negadījumā guvušas nopietnus bojājumus, taču neviens no apkalpes nav cietis.

Abas zemūdenes ir jaunākās paaudzes SSBN tipa zemūdenes, kas īpaši izstrādātas, lai tās nevarētu pamanīt.

Kaujas zemūdenes izplata sonāra pulsus, lai pamanītu ienaidnieku kuģis, taču SSBN zemūdenes pārvietojas lielā dziļumā un klusu, lai kara gadījumā spētu veikt negaidītu kodoluzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!