Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu jau piekto reizi pārstāvēs EK G8 augstākā līmeņa sanāksmē, kas šogad (8.-10.jūlijā) notiks Itālijas vadībā L’Akvilā (Itālija), informē EK pārstāvniecība Latvijā.

G8 valstu vadītāji jo īpaši pievērsīsies pasaules ekonomikai, tostarp tirdzniecībai, klimata pārmaiņām un enerģētikai, Āfrikai/attīstībai un pārtikas nodrošinājumam.

Kopā ar Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Zviedrijas, pārējo četru ES G8 dalībvalstu (Francija, Vācija, Itālija, Lielbritānija), kā arī ASV, Krievijas, Kanādas un Japānas vadītājiem Barrozu centīsies panākt saskaņotu starptautisku reakciju uz aktuālajām problēmām.

"Šī gada G8 sanāksme notiek īpaši sarežģītā laikā. Eiropa ir uzņēmusies vadošo lomu, risinot problēmas, kas ietver gan finanšu tirgu uzraudzību, gan ilgtspējīgu klimata politiku, gan pasaules tirdzniecību. Šis samits ir brīdis, kad turpināt darbu un uzņemties jaunas saistības. Mums ir ātri jāīsteno globālās finanšu sistēmas reforma. Mums izlēmīgi jārīkojas, lai novērstu klimata pārmaiņas. Un mums ir atkārtoti jāapstiprina un godīgi jāpilda savas saistības pret pasaules nabadzīgākajiem iedzīvotājiem," sacīja EK priekšsēdētājs.

Attiecībā uz klimata pārmaiņām Barrozu uzsvērs zinātnes nozīmi un to, cik svarīgi ir nepārsniegt temperatūras paaugstināšanos par diviem grādiem pēc Celsija skalas, kā arī aicinās neatkāpties no mērķa līdz 2050. gadam samazināt kopējo emisiju apjomu pasaulē vismaz par 50%.

Saistībā ar pasaules ekonomiku Barrozu aicinās G8 izteikt stingru nostāju par nepieciešamību ekonomikas krīzes laikā atturēties no protekcionisma tirdzniecības attiecībās un ieguldījumu jomā. Ņemot vērā pašreizējās krīzes spēcīgo ietekmi uz sociālo jomu, viņš aicinās valstu valdības par prioritāti izvirzīt cilvēkus un izstrādāt tādu sociālo un nodarbinātības politiku, kas palīdz aizsargāt cilvēkus un darbavietas, ar mērķi veicināt ekonomikas atveseļošanos un jaunas, vienlīdzīgas vispārējās sistēmas izveidi. Viņš arī centīsies panākt, lai L'Akvilas sanāksmē tiktu dots jauns impulss Dohas attīstības programmas iespējami drīzai noslēgšanai.

Visbeidzot EK priekšsēdētājs uzsvērs joprojām pastāvošo pasaules pārtikas nodrošinājuma būtiskumu, saistībā ar kuru Komisija kopš iepriekšējās G8 sanāksmes ir pieņēmusi un sākusi īstenot Pārtikas mehānismu viena miljarda eiro (703 miljonu latu) apmērā.

Šī gada samits atspoguļos G8 valstu vadītāju stingro vēlmi attīstīt dialogu ar partneriem pasaulē un padarīt to par sanāksmes neatņemamu un nozīmīgu daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!