ASV vadītā koalīcija ir veikusi līdz šim spēcīgākos gaisa uzbrukumus grupējuma "Islāma valsts" (IV) kaujiniekiem, kuri ielenkuši SīrijasTurcijas pierobežas pilsētiņu Kobani, ko jau trīs nedēļas smagās kaujās aizsargā kurdu karotāji, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Kurdu kaujinieki norāda, ka pēdējie gaisa triecieni ir līdz šim efektīvākie, bet, ka tiem vajadzēja notikt daudz agrāk. Lai gan islāmistu uzbrukums pilsētai šķiet apturēts, kaujas pie pilsētas turpinās, ziņo korespondenti.

Naktī situācija pilsētā, kuras rajonos pirmdien ienāca IV spēki, saglabājusies saspringta. Kurdu Tautas aizsardzības vienību (YPG) karotāji pretojušies spēcīgam ienaidnieka spiedienam.

"YPG spēki turpina smagas kaujas un cenšas aizsargāt civiliedzīvotājus," stāsta Sīrijas kurdu Demokrātiskās vienotības partijas (PYD) līderis Salihs Muslms. Trīs nedēļu ilgajās kaujās Kobanē ir gājuši bojā vismaz 400 cilvēki, bet 160 000 aizbēguši uz Turciju.

ASV armija, neprecizējot konkrētu laiku, apstiprina, ka pie Kobanes ir notikuši pieci gaisa triecieni. Uzlidojumi notikuši laikā, kad ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija kļūstot arvien neapmierinātāka par Turcijas vilcināšanos iesaistītes militārā cīņā ar islāmistiem tās pierobežā, norāda BBC.

Vairākās Turcijas pilsētās otrdien notikušas kurdu demonstrantu un policijas sadursmes, kurās gājuši bojā 12 cilvēki. Kurdi ir neapmierināti ar Turcijas kavēšanos palīdzēt Kobanes aizstāvjiem cīņā pret IV.

Korespondenti norāda, ka Turcijas atturēšanās palīdzēt Kobanes kurdiem skaidrojama ar viņu saistību ar Turcijā aizliegto Kurdu strādnieku partiju (PKK).

Tikmēr Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien aicināja sākt sauszemes operāciju pret IV kaujiniekiem, norādot, ka ar ASV gaisa uzbrukumiem ir par maz.

"Islāma valsts" kaujinieki, kas sagrābuši plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, pamudinot ASV un tās sabiedrotos sākt islāmistu pozīciju bombardēšanu, masīvu uzbrukumu Kobanei sāka 16. septembrī. 




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!