Foto: AFP/Scanpix
Džihādistu grupējuma "Islāma valsts" (IV) kaujinieki naktī uz svētdienu niknās kaujās ieņēmuši daļu stratēģiski svarīgas augstienes uz dienvidiem no aplenktās Sīrijas kurdu pilsētas Kobanes, kas atrodas netālu no Turcijas robežas.

Augstienes ziemeļdaļa tuvāk pilsētai joprojām atrodas Sīrijas Kurdu tautas aizsardzības vienību (YPG) un Sīrijas nemiernieku rokās.

Kā svētdien pastāstījuši pilsētas aizstāvji, augstienē norisinās tuvcīņas, un džihādistiem no Irākas puses ierodas papildspēki.

IV kaujinieki pavirzījušies uz priekšu, neraugoties uz intensīviem ASV vadītās koalīcijas uzlidojumiem augstienes dienvidu pusē un pie tuvējiem ciemiem.

YPG vienības jau trīs nedēļas cenšas noturēt Kobani pret džihādistu uzbrukumu. Pilsētas apkaime aplenkta no trim pusēm, izņemot Turcijas robežu ziemeļos, laupot viegli bruņotajiem Kobanes aizstāvjiem iespēju saņemt papildspēkus un piegādes.

Lēsts, ka no IV uzbrukuma bēguši aptuveni 300 000 cilvēku, daudzi no viņiem pametuš iedzīvi un lopus, lai varētu paglābties Turcijā.

YPG ir saistīta ar bruņoto Turcijas kurdu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), tādēļ līdz šim nav saņēmusi atbalstu noTurcijas.

Kā vēsta kurdu vietne "Welati", sestdienas vakarā Turcijā ieradies Sīrijas kurdu līderis Salehs Muslims. Domājams, ka viņš lūgs Turcijas amatpersonām atbalstīt Kobanes anklāvu.

Turcijas laikraksts "Hurriyet Daily News", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem, raksta, ka Turcijas izlūkdienesta amatpersonas aicinājušas Muslimu "ieņemt skaidru nostāju pret Sīrijas režīmu" un distancēties no PKK.

Ieslodzītais PKK līderis Abdulla Edžalans brīdinājis, ka gadījumā ja Kobane kritīs un pieredzēs masu slaktiņu, tas var pielikt punktu miera procesam Turcijas kurdu attiecībās ar Ankaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!