Pēc ilggadējā Gambijas prezidenta Jahjas Džammeha piekrišanas nodot varu savam vēlēšanās uzvarējušajam konkurentam Adamasam Berousam un valsts pamešanas no Gambijas kases pazuduši vairāk nekā 11 miljoni dolāru (10 miljoni eiro), atsaucoties uz jaunā prezidenta administrāciju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Finanšu eksperti vēl cenšas noteikt precīzu pazudušās naudas daudzumu, paziņoja Berousa padomnieks Mai Ahmads Fatijs. Savukārt naktī, kad Džammehs pameta valsti, Čadas kravas lidmašīnā iekrautas arī luksusa automašīnas un citas lietas.

Gambijas finanses esot bēdīgā stāvoklī. "Kase ir faktiski tukša," viņš norāda. Vairāk nekā 11 miljonus dolāru Džammehs no kases piesavinājies tikai pēdējās divās nedēļās vien, apgalvo Fatijs. Gambijas galvenajās lidostās darbiniekiem ir dots rīkojums neļaut no valsts izvest Džammeham piederošas lietas.

Neapstiprinātas ziņas liecina, ka Džammehs esot devies uz Ekvatoriālo Gvineju.

Džammehs prom no Gambijas, kur pie varas atradās 22 gadus, devās sestdien. Pēc pārrunām ar reģionālajiem līderiem un Rietumāfrikas valstu spēku ienākšanas Gambijā viņš piekrita nodot varu decembrī notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētājam Berousam.

Džammehs sākumā pārsteidza savus kritiķus, 2. decembrī atzīstot savu sakāvi dienu iepriekš notikušajās vēlēšanās un piekrītot janvārī nodot varu Berousam. Taču jau neilgi pēc tam savas domas mainīja un paziņoja, ka vēlēšanu rezultātus neatzīst, par ieganstu minot pārkāpumus vēlēšanu procesā.

Lai pamudinātu Džammehu piekāpties, Rietumāfrikas ekonomiskās kopienas valstis koncentrēja spēkus pie Gambijas robežām un iegāja tajā. Savukārt vēlēšanu uzvarētājs Berouss prezidenta zvērestu nodeva Gambijas vēstniecībā Senegālā.

Foto: Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) karavīri Gambijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!