Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas enerģētikas kompānijas "Gazprom" Čečenijas filiāle pārsūdzējusi Groznijas tiesas lēmumu, ar ko kompānijai bija uzdots norakstīt reģiona iedzīvotāju parādu par piegādāto gāzi deviņu miljardu rubļu (118 miljoni eiro) apmērā, vēsta "Radio Svoboda".

Kā ziņo aģentūra "Interfax", Krievijas Ģenerālprokuratūra uzdevusi Čečenijas prokuroram atbalstīt šo pārsūdzību. Čečenijas prokuratūra arī brīdināta, ka nav pieļaujama iejaukšanās uzņēmuma saimnieciskajā darbībā.

Groznijas tiesa iepriekš atbalstīja vietējās prokuratūras lūgumu par gāzes parāda dzēšanu. Čečenijas prokuratūra uzskatīja, ka parāds, kas radies par laika periodu no 2007. līdz 2015. gadam, vairs nav atgūstams, bet mēģinājumi to piedzīt rada spriedzi sabiedrībā un var novest pie tautas masu protestiem.

Pēc Groznijas tiesas lēmuma par to, ka parāds ir jānoraksta, vairāku Krievijas reģionu deputāti vērsās savu apgabalu prokuratūrās ar tādu pašu lūgumu – norakstīt iedzīvotāju parādu par gāzi.

Kopš 2017. gada novembra "Gazprom" Groznijā sācis atslēgt gāzes padevi parādu dēļ, skaidro "Radio Svoboda". Uz 2018. gada decembri Čečenijas parāds par gāzi, ko pārsvarā veido iedzīvotāju nesamaksātie rēķini, bija vairāk nekā 16 miljardi rubļu (212 miljoni eiro).

Čečenijas nacionālās politikas, iekšējo sakaru, drukas un informācijas ministrs Džambulats Umarovs intervijā radiostacijai "Govorti Moskva" paziņoja, ka parāds radies kaujas darbību laikā Čečenijā un valstij par to nebūtu jāmaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!