Foto: Reuters/Scanpix
Šī gada aprīļa beigās satraukumu starptautiskajā sabiedrībā izraisīja bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders, kurš "pārāk draudzīgi" apskāva Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Tagad Šrēders savu rīcību paskaidrojis.

Putina tikšanās ar Šrēderu notika 28. aprīlī Jusupova pilī Sanktpēterburgā, kur bija sarīkots svinīgs pasākums par godu Šrēdera 70. dzimšanai dienai.

Sniedzot interviju izdevumam "Welt am Sonntag", Šrēders atgādinājis, ka Putins nav persona non grata, tāpēc viņam (Šrēderam) "pat prātā nav ienākusi doma atteikties no pieņemšanas".

Tāpat Šrēders paziņojis, ka tieši šo svinību laikā viņam bijusi iespēja ar Krievijas prezidentu pārrunāt jautājumu par OBCE ārvalstu novērotāju atbrīvošanu, kuri tobrīd bija sagūstīti Slovjsnskā (viņi tika atbrīvoti 3. maijā).

Šrēders intervijā teica, ka ir apzinājies, ka viņš tiks fotografēts, bet arī apgalvoja, ka viņam nav ko slēpt. "Mēs šādi sveicināmies jau kopš iepazīšanās ar Vladimiru Putinu, bet tas notika pirms 14 gadiem. Un es nevēlos to mainīt pat tik grūtos laikos," teica bijušais kanclers.

Iepriekš Vācijas mediji ļoti asi kritizēja Šrēdera "draudzīgos apskāvienus", jo šādi viņš ignorē oficiālo Berlīnes pozīciju.

Pēc "Der Spiegel" žurnālistu domām, federālās valdības bijušajam vadītājam, tiekoties ar Krievijas prezidentu, vajadzētu ieturēt distanci, jo tagad sanāk, ka viņš "ņirgājas par Vācijas ārpolitiku".

"Visi zina par Putina un Šrēdera labajām attiecībām. Bet Krievijā rīkot svinības šodien ir vairāk nekā dīvaini. Bijušajam kancleram tas ir jo īpaši nepiedienīgi," rakstīja izdevums "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!