Foto: AFP/Scanpix
Glābēji cenšas apturēt degvielas noplūdi no pēc sadursmes ar kravas kuģi pie Filipīnām piektdien nogrimušā pasažieru prāmja. Katastrofā bojāgājušo skaits ir sasniedzis 34, bet pazudušo skaits samazināts līdz 80 iepriekšējo 200 vietā, vēsta aģentūra AP.

Jaunākie dati liecina, ka ir izglābts 751 cilvēks no prāmja  "MV Thomas Aquinas", kas īsā laikā nogrima pēc spēcīgas sadursmes ar kravas kuģi pie Sebu salas.

Pasažieri bija spiesti lēkt tumšajos ūdeņos, kad kuģa kapteinis pēc sadursmes devis rīkojumu peldlīdzekli pamest. Kuģis nogrimis 33 metru dziļumā.

Svētdien iespējamo izdzīvojušo meklēšanu nemierīgajā jūrā turpina krasta apsardzes un zvejas kuģi, un helikopteri. Nekādas dzīvības pazīmes gan nav konstatētas, tikmēr ūdenslīdēji no vraka ir izcēluši vēl divus bojāgājušos.

Uz kuģa pavisam atradušies 754 pasažieri un 116 apkalpes locekļi, pēc sākotnējā sajukuma precizējušas amatpersonas. 30 sadursmē iesaistītā kravas kuģa "MV Sulpicio Express Siete", kura korpusā izsists milzīgs caurums, apkalpes locekļi ir drošībā, norāda amatpersonas.

Daļa no pazudušajiem cilvēkiem joprojām varētu būt iesprostoti prāmī, no kura noplūst degviela.

Ir sākta notikušā izmeklēšana. Tiek pieļauts, ka viens no kuģiem atradies uz nepareiza maršruta šaurajā jūras ceļā pie Sebu ostas.

Kāds no izdzīvojušajiem stāsta, ka prāmis pēc sadursmes apgāzies un nogrimis aptuveni 20 minūšu laikā. Pēc spēcīgā trieciena, kurš gāzis cilvēkus no kājām, apdzisis apgaismojums.

"Cilvēki bija panikā un apkalpe vēlāk dalīja glābšanas vestes, un izmantoja lukturīšus, lai izvestu mūs no kuģa, bet viņi nespēja kontrolēt pasažierus, jo kuģis jau sāka svērties," stāsta 31 gadu vecais Dženalins Lebanoss.

Daudzi pasažieri sadursmes brīdī gulējuši.

Bijušais zvejnieks Danijs Palmero, kurš ar motorlaivu ieradies avārijas vietā un izglābis septiņus cilvēkus stāsta, ka visapkārt bijuši dzirdami kliedzieni un raudāšana. Kravas kuģa apkalpe tumšajos ūdeņos ielēkušajiem cilvēkiem metusi lejā glābšanas vestes.

Jūras negadījumi Filipīnās nav retums, jo te bieži ir vētras, kuģi ir sliktā tehniskā stāvoklī, bet drošības noteikumu ievērošana ir zemā līmenī.

1987. gadā pēc sadursmes ar naftas tankkuģi pie Filipīnām nogrima prāmis "Dona Paz" - bojā gāja 4341 cilvēku.Tā kļuva par vienu no traģiskākajām miera laiku kuģa katastrofām.

2008. gadā taifūna laikā Filipīnās apgāzās prāmis "MV Princess of the Stars, laupot gandrīz 800 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!