Foto: DELFI.lt

Vēsture liecina, ka Lietuva bijusi visstiprākā tad, kad runājusi vienotā balsī un spējusi novērtēt savu unikalitāti, kultūru, tradīcijas un ikdienas sasniegumus, - šo domu savā Valsts dienas uzrunā akcentējusi prezidente Daļa Grībauskaite.

"Šī ir diena, kas dāvā mums īpašu kopības sajūtu, savienojot vēsturi un tagadni," viņa sacījusi svinīgā ceremonijā Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils, kur, pieminot 762.gadskārtu kopš karaļa Mindauga kronēšanas, pirmdien pusdienlaikā tika svinīgi uzvilkts Lietuvas valsts karogs un vēsturiskais karogs ar valsts ģerboņa simbolu Vīti - baltu jātnieku sarkanā fonā.

"Karaļa Mindauga kronēšana šai zemei ne tikai atnesa atzīšanu, bet arī pavēra ceļu uz Eiropu, liekot pamatus mūsu visu Lietuvai," uzsvērusi prezidente.

Ģērbusies tautastērpā, viņa aicināja lietuviešus lepoties ar savu valsti, sargāt to un izmantot šo dienu kā iespēju no jauna iepazīt savas zemes novadu unikālās vērtības un plašo kultūras mantojumu. Laukumā savos tautastērpos iznāca arī visu Lietuvas novadu pārstāvji un, sadodoties rokās, izveidoja simbolisku mūžības apli.

Karogu pacelšanas ceremonijā piedalījās Seima spīkere Loreta Graužiniene, premjerministrs Aļģirds Butkevičs, pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis, diplomāti, parlamenta un valdības pārstāvji un Bruņoto spēku vadība.

Lietuvas Bruņoto spēku godasardzes rotas vienība izšāva trīs lielgabalu zalves - par karali Mindaugu, par Lietuvas valsti un par Lietuvas tautu. Sveicot Lietuvu valsts svētkos, laukumam pārlidoja Norvēģijas un Itālijas iznīcinātāji, kas pilda Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju Šauļos, un četras Čehijas kara lidmašīnas, kas šobrīd piedalās kopīgās mācībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!