Foto: AP/Scanpix
Grieķijā rudenī, iespējams, notiks parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, trešdien paziņoja valdības preses pārstāve.

"Vēlēšanas, iespējams, notiks rudenī," radiostacijai "Vima" sacīja Olga Gerovasili.

"Tas galvenokārt ir atkarīgs no tā, cik stabila tuvākajā laikā būs šī valdība," viņa piebilda.

"Mēs esam ļoti pārliecināti, ka mēs esam ļoti tuvu galīgajam [vienošanās] tekstam," valdības pārstāve norādīja saistībā ar pašlaik notiekosajām sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Viņa tomēr norādīja, ka sarunas kopumā turpināsies līdz gada beigām.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisijas (EK)prezidents Žans Klods Junkers trešdien paziņoja, ka vienošanās par trešo starptautisko aizdevumu Grieķijai apmaiņā pret stingrākām reformām ir gaidāma šomēnes, vēlams – līdz 20.augustam, kad Grieķijai jāveic svarīgs maksājums sava parāda dzēšanā.

EK, Eiropas centrālās bankas (ECB), Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) amatpersonas pašlaik Atēnās izstrādā detaļas jaunajam starptautiskajam aizdevumam 86 miljardu eiro apmērā, kura saņemšanai Grieķijai ir jāveic reformas.

Pēc diviem starptautiskiem aizdevumiem 240 miljardu eiro apmērā un vairāk nekā 100 miljardu eiro norakstīšanas no Grieķijas parāda privātajam sektoram SVF ir mudinājis savus Eiropas partnerus samazināt Grieķijas parāda slogu, kas ir vairāk nekā 320 miljardi eiro.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs ir rosinājis septembrī rīkot viņa vadītās partijas "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA) ārkārtas kongresu, lai noteiktu valdības stratēģiju.

Viņš ir arī brīdinājis, ka var sarīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, ja daļa viņa vadītās partijas biedru turpinās pretoties finansiālās palīdzības programmai un reformām.

Grieķijas parlaments divos balsojumos pieņēma reformu paketes, ko pieprasīja starptautiskie aizdevēji, bet vairāk nekā 30 no 149 SYRIZA deputātiem balsoja pret. Lai pieņemtu šīs reformas, Cipram vajadzēja paļauties uz opozīcijas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!