Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās konservatīvās partijas "Jaunā demokrātija" (ND) līderis Antonis Samars pirmdienas vakarā pēc konsultācijām ar politiskajiem spēkiem atzina, ka nespēj izveidot valdību.

"Es darīju visu, ko spēju, lai panāktu rezultātu, taču tas bija neiespējami," uzrunā televīzijā teica Samars.

"Es par to informēju valsts galvu [prezidentu Karolu Papuliju] un atdevu [viņam] mandātu valdības veidošanai," sacīja Papulijs.

Tagad mandāts valdības veidošanai tiks uzticēts vēlēšanās otro lielāko balsu skaitu ieguvušā politiskā spēka -  kreiso partiju apvienības "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA) - līderim Aleksim Cipram, kurš pirmdien paziņoja, ka viņa vadītais politiskais spēks nepiedalīsies valdībā, ko veidoja Samars.  

Pēc vēlēšanām valdības veidošana tiek uzticēta parlamentā visvairāk deputātu mandātu ieguvušā politiskā spēka līderim. Ja viņš valdību neizveido trīs dienu laikā, mandāts valdības veidošanai tiek uzticēts otrā, un, nepieciešamības gadījumā - nākamo lielāko politisko spēku līderiem. Katram no viņiem tiek dotas trīs dienas. 

Jau ziņots, ka svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ND ieguva 19,6% balsu un 109 no 300 parlamenta deputātu mandātiem. Otrajā vietā ierindojās SYRIZA ar 16,6% balsu un 51 mandātu. Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK), kas kopā ar ND veido pašreizējo valdošo koalīciju, bija trešajā vietā ar 13,31% balsu un 41 mandātu.

Mazās partijas, kuras bija pret taupības pasākumiem, tostarp SYRIZA, Grieķijas Komunistiskā partija (KKE) un neonacistu partija "Zelta rītausma" (HA), vēlēšanās guva ievērojamus panākumus uz valdošās koalīcijas partiju rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!