Foto: AFP/Scanpix
Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu aicina rudenī rīkot referendumu, lai mainītu valsts konstitūciju un reformētu politisko sistēmu, ziņo ārvalstu masu mediji.

Papandreu par ierosinājumu referendumā lemt par politiskās sistēmas maiņu paziņoja svētdien, uzstājoties parlamentā, ziņo BBC. Viņš gan precīzi neizklāstīja, kādas tieši izmaiņas viņš iecerēja, atzīmē "RIA Novosti".

Iepriekš Grieķijas valdošā kreisi centriskā partija piedāvāja mainīt parlamenta ievēlēšanas principus, samazināt deputātu skaitu, mainīt arī valdības veidošanas principus. Pats premjers savukārt aicināja opozīcijas politiķus veidot nacionāla izlīguma valdību, taču saņēma atteikumu.

Jau ziņots, ka Grieķija atrodas uz defolta robežas, tās ārējais parāds sasniedz 350 miljardus eiro, un tā vienojās ar starptautiskajiem aizdevējiem par 110 miljardu eiro lielu kredītu. Taču Papandreu valdība sastapās ar masu protestiem pret budžeta tēriņu samazināšanu, ko pieprasīja aizdevēji.

Svētdien Grieķijas parlaments sāka trīs dienu debates par uzticību valdībai, un, lai gan valdošajai partijai parlamentā ir vairākums, valdības stabilitāte nav pilnībā garantēta, jo daudzi deputāti pauda neapmierinātību ar kārtējo topošo budžeta izdevumu samazināšanas programmu, bet četri parlamentārieši jau pameta savu frakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!