Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas un citu valstu veselības dienesti iesaka grūtniecēm atturēties no došanās uz ASV Floridas štatu. Kā zināms, pirmo reizi tur reģistrēta inficēšanās ar Zikas vīrusu no vietējiem odiem.

Lielbritānijas Sabiedriskās veselības dienests paziņojumā uzsver, ka inficēšanās risks ir vidējs, kamēr vairākās Dienvidamerikas valstīs, tostarp Brazīlijā, kur šovasar notiks Olimpiskās spēles, tas ir augsts, ziņo "The Guardian".

Apvienotajā Karalistē reģistrēti 53 Zikas vīrusa gadījumi.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Floridas štatā konstatēti pirmie gadījumi ASV, kad cilvēki inficējušies ar Zikas vīrusu no vietējo odu kodumiem, paziņojis štata gubernators Riks Skots.

Lai gan Zikas vīruss netiek uzskatīts par īpaši bīstamu, tas vispostošākais var kļūt nedzimušiem bērniem. Grūtniecēm, kas inficējušās ar vīrusu, pastāv risks dzemdēt bērnus ar mikrocefāliju - iedzimtu defektu, ko raksturo nesamērīgi maza galva.

Ziņots, ka Zikas vīruss atklāts jau 20. gadsimta 40. gados. Lai arī iepriekš zināma kā odu pārnēsāta kaite Āfrikā un Āzijā, Zikas vīrusslimība sabiedrības veselības sargu uzmanību īpaši pievērsa 2015. gadā, kad tās gadījumi konstatēti vairākos Brazīlijas un Kolumbijas štatos, bet pašlaik jau tā izplatījusies plašākā teritorijā.

Biežākie Zikas vīrusslimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, sarkanas acis, var pievienoties galvassāpes, acu sāpes un vemšana, kā arī citas neiroloģiskas komplikācijas. Slimība parasti ir viegla, simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagai slimības formai nepieciešama hospitalizācija.

Pētnieku dati liecina, ka Zika vīruss varētu būt par iemeslu arī ļoti nopietnām un retām neiroloģiskām komplikācijām, kas pazīstams kā Gijēna-Barē sindroms. Tā ir slimība, kad organisma imūnā sistēma uzbrūk daļai no perifērās nervu sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!