Foto: AFP/Scanpix/LETA
Gruzijā ar valdošo partiju un vairākiem valdības locekļiem cieši saistīta organizācija decembrī īsteno ambiciozu, bet daudzu gruzīnu ikdienu ievērojami atvieglojošu plānu – sedz kavētos jeb "sliktos" kredītus, kuru sākotnējā summa bez procentiem un kavējuma sodiem nepārsniedz 2000 larus jeb aptuveni 652 eiro, ziņo "Eurasia Net".

Simtiem tūkstoši gruzīnu, kuri pēdējo gadu laikā iedzīvojušies parādos, bieži vien vienu nelielu kredītu cenšoties dzēst ar nākamo un tādējādi izaudzējot milzīgus kavējuma sodus, kopš decembra pirmās puses tiešsaistē var vērot savu parādu izgaišanu. Tiek dzēsts gan sākotnējā kredīta summa, gan visi citi ar to saistītie parādi, piemēram, procentmaksājumi un sodi.

Plāns kredītu atmaksai, kā arī portāls "Vali.ge", kurā iespējams sekot līdzi savu parādu dzēšanai, radīti vien īsi pirms novembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām. Ņemot vērā, ka tajās uzvarējušo Salomi Zurabišvili atbalstīja miljardieris un par valstī ietekmīgāko cilvēku dēvētais Bidzins Ivanišvili, kurš ir priekšsēdētājs valstī vadošajā partijā "Gruzijas sapnis", kā arī cieši saistīts ar kredītu atmaksas shēmu īstenojošo labdarības organizāciju "Cartu Foundation", kredītu masveida atmaksas ieviesēji tiek kritizēti par tās izmantošanu politiskās ietekmes iegūšanai.

Tomēr simtiem tūkstošu gruzīnu politiskās kaislības ir mazāk būtiskas par iespēju atbrīvoties no kredītu jūga, atzīmē medijs. Daudzās ģimenēs teju visās iespējamajās finanšu iestādēs nelielus naudas daudzumus laika gaitā aizņēmušies visi pilngadīgie ģimenes locekļi, un daudzu ienākumi jau sen neļauj segt pat kredītu pamata maksājumus. Gruzijā ilgstoši bijis lielākais mājsaimniecības parāds pēc iekšzemes kopprodukta uz vienu iedzīvotāju reģionā, atzīmē "Eurasia Net".

Kopumā "Cartu Foundation" līdz gada beigām apņēmusies dzēst pavalstnieku parādus vairāk nekā 1,3 miljardu eiro apmērā. Tādējādi no parādiem līdz 1. janvārim tikšot atbrīvoti kopumā ap 600 000 Gruzijas pilsoņu, iepriekš solīja premjerministrs un organizācijas īstenotās shēmas aktīvs atbalstītājs Mamuka Bahtadze.

Iedzīvotāju kredītu segšanas programma tās īstenotājiem gan izmaksā daudzkārt lētāk par kopējo parādu summu. "Cartu Foundation" bankām un citām finanšu institūcijām maksājot vien 9% no sākotnējās kredītu summas jeb niecīgu daļa no kopējā parādu apjoma. Tbilisi Iļjas Čavčavadzes universitātes asociētais profesors ekonomikā Giorgijs Papava medijam norādījis, ka programmas kopējās izmaksas varētu būt ap 200 miljoniem laru jeb ap 65 miljoniem eiro.

Finanšu institūcijas šādiem noteikumiem piekritušas, jo tāpat nav plānojušas atgūt lielāko daļu no parādiem.

Valdība arī apgalvo, ka līdz ar cilvēku atbrīvošanos no parādiem viņu vārdi tiks dzēsti arī no oficiālajiem "melnajiem" jeb nemaksātāju sarakstiem, tomēr opozīcijas pārstāvji atzīmē, ka katrai finanšu institūcijai ir savi saraksti, kuri nekur nepazudīs. Izskanējušas arī bažas, ka šāds solis tikai licis vilties godīgajiem kredītu atmaksātājiem un ilgtermiņā palielinās bezatbildīgu kredītu ņēmēju skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!