Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni 3000 bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili atbalstītāju pirmdien sapucējušies pie cietuma, kurā atrodas Saakašvili, lai pieprasītu viņa atbrīvošanu.

Saakašvili, kurš dibinājis Gruzijas lielāko opozīcijas partiju - Apvienoto nacionālo kustību - un ieņēma prezidenta amatu no 2004.gada līdz 2013.gadam, slepus atgriezās no trimdas Gruzijas pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā un tika aizturēts.

Viņš pašreiz atrodas Rustavi pilsētas cietumā.

Saakašvili atbalstītāji sapulcējās pie cietuma un solīja tuvākajās dienās noorganizēt masu protestus.

"Saakašvili, kurš pārbūvēja Gruziju, atrodas cietumā, un pie varas ir tie, kas grauj valsti," ziņu aģentūrai AFP sacīja 51 gadus vecā medmāsa Natela Svanidze. "Viņš ir jāatbrīvo."

Saakašvili pameta Gruziju 2013.gadā, kad beidzās viņa prezidenta pilnvaru otrais termiņš. Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus un pašreiz vada Ukrainas Reformu izpildkomiteju.

2018.gadā viņš aizmuguriski tika notiesāts apsūdzībās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods. Pats 53 gadus vecais Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidījis, tās dēvējot par politiski motivētām, un pēc aizturēšanas pieteicis badastreiku.

Tagad pret viņu ierosināta arī krimināllieta par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Gruzijas prokurors izteicies, ka bijušajam prezidentam pasludinātie spriedumi nav pārsūdzami, un noraidījis iespēju viņu izdot Ukrainai. Savukārt Saakašvili advokāts norādījis, ka viņa aizstāvamo var atbrīvot vienīgi tad, ja viņu apžēlotu Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili, kas paziņojusi, ka tādu iespēju nepieļauj.

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili televīzijā izteicās, ka "neviens uz planētas nespēs mūs pārliecināt atbrīvot Saakašvili".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka centīsies panākt Saakašvili atbrīvošanu.

Garibašvili savukārt sacīja, ka Saakašvili nāksies izciet visu viņam piespriesto sodu un pēc tam, protams, viņš varēs atgriezties Ukrainā.

Viņš norādīja, ka Saakašvili bijusi izvēle. "Saakašvili bija jāpamet politika vai arī mums viņš bija jāaiztur," sacīja Garibašvili, iesakot Saakašvili uzvesties labi vai arī rēķināties ar jaunām apsūdzībām.

Garibašvili norādīja, ka Saakašvili nav nedz pametis politiku, nedz lūdzis piedošanu, nedz pretendējis uz apžēlošanu.

Gruzijā sestdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu ieguva valdošā partija "Gruzijas sapnis", apsteidzot Saakašvili dibināto Apvienoto nacionālo kustību.

Taču Apvienotajai nacionālajai kustībai izdevies izcīnīt vairākumu vairākās lielajās pilsētās.

Visās lielākajās pilsētās, tostarp Tbilisi būs jārīko mēra vēlēšanu otrā kārta, kas plānota 30.oktobrī. Tajā sacentīsies "Gruzijas sapņa" un Apvienotās nacionālās kustības kandidāti.

Opozīcija paziņojusi, ka vēlēšanās notikusi krāpšanās.

Arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji sestdien norādīja, ka bijušas daudzas un konsekventas sūdzības par iebiedēšanu, balsu pirkšanu, spiediena izdarīšanu uz kandidātiem un vēlētājiem, kā arī nevienlīdzīgām iespējām kandidātiem. "Gruzijas sapnis" negodprātīgi izmantojis tā rīcībā esošos resursus, tādējādi iegūstot priekšrocības salīdzinājumā ar kandidātiem, kā arī bijuši gadījumi, kad tikuši iebiedēti un pakļauti vardarbībai žurnālisti, uzsvēra novērotāji.

Saakašvili paziņoja, ka rezultāti liecina par opozīcijas spēkā pieņemšanos un aicināja opozīcijas partijas "apvienoties, aizmirst visus aizvainojumus un neatgriezeniski atjaunot demokrātiju Gruzijā".

"Tagad - visās lielākajās pilsētās, kur paredzēts rīkot otro kārtu - mums vajadzētu doties daudz spēcīgākā ofensīvā," svētdien sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Saakašvili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!