Foto: AFP/Scanpix/LETA

Būtiski pasliktinājies Gruzijas eksprezidenta Mihaila Saakašvili veselības stāvoklis, kurš vairāk nekā mēnesi ieslodzījumā Rustavi cietumā turpina badastreiku, piektdien pavēstīja informācijas aģentūras "News Georgia" redaktore Ija Barateli.

Politiķim parādījušies atmiņas zudumi, viņš zaudē loģisku sakarību, nespēj uzrakstīt vēstuli, telekanālam "Doždj" sacīja redaktore.

Barateli pieļauj, ka Gruzijas varasiestādēm nav izdevīgi turēt Saakašvili cietumā, jo eksprezidents "viņiem ir nopietns destabilizācijas faktors".

Bijušā valsts vadītāja atrašanās ieslodzījuma vietā "opozīcijai ir ļoti liels stimuls" turpināt protesta akcijas, viņa piebilda.

Iepriekš Veselības ministrijas izveidotais ārstu konsīlijs ieteica pārvest Saakašvili uz jaukta tipa daudzfunkcionālu klīniku.

Politiķa advokāti atbalstīja šo nostāju.

Gruzijas ombudsmene Nino Lomdžarija oktobra beigās norādīja, ka cietuma slimnīca, uz kuru Saakašvili varētu tikt pārvests, nespēs nodrošināt drošību un adekvātu ārstēšanu.

Saakašvili pameta Gruziju 2013.gadā, kad beidzās viņa prezidenta pilnvaru otrais termiņš. Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus un līdz pēdējam laikam vadīja Ukrainas Reformu izpildkomiteju.

Saakašvili atkal ieradās Gruzijā 1.oktobrī pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā.

Tajā pat dienā viņš tika aizturēts un šobrīd atrodas Rustavi pilsētas cietumā.

2018.gadā Saakašvili aizmuguriski tika notiesāts apsūdzībās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods. Pats 53 gadus vecais Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidījis, tās dēvējot par politiski motivētām, un pēc aizturēšanas pieteicis badastreiku.

Tagad Saakašvili apsūdzēts arī par nelegālu robežas šķērsošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!