Gruzijas komunisti trešdien pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīts rehabilitēt viņu tautieti Josifu Staļinu, apgalvojot, ka bijušais Padomju Savienības diktators ir bijis PSRS ienaidnieku izplatīto "melu" upuris.
"PSRS ienaidnieki izplatīja melus par Josifu Visarionoviču Staļinu, lai izjauktu Padomju Savienību," Gruzijas Komunistiskās partijas ģenerālsekretārs Panteleimons Georgadze paziņoja partijas kongresā.

Georgadze arī asi nosodīja 1956.gadā notikušo 20.partijas kongresu, kurā trīs gadus pēc padomju diktatora nāves tika paziņots, ka Staļina personības kults vainojams miljoniem padomju cilvēku bojāejā.

Ņikita Hruščovs, kas tobrīd bija PSRS vadītājs, "nomelnoja Staļina lomu vēsturē", paziņoja Georgadze, kas kongresa zālē ieradās un atstāja to, turot rokās slavenā despota portretu.

Savas runas nobeigumā Georgadze aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu "reintegrēt bijušās Padomju Savienības republikas ap Lielkrieviju". Viņam skaļi applaudēja aptuveni 600 kongresa dalībnieki.

Gruzijas komunistu partijas kongresu atklāja ar PSRS himnu, kuru prezidents Putins nesen atjaunoja kā Krievijas himnu, un kongresa noslēgumā skanēja Gruzijas Padomju Republikas himna, kas Gruzijā netiek izmantota kopš 1991.gada, kad, sabrūkot Padmju Savienībai, Gruzija ieguva neatkarību.

Pirms divām nedēļām Staļina dzimtajā pilsētā Gori atklāja pieminekli bijušajam diktatoram pēc vietējo komunistu ierosinājuma, kuri paziņoja, ka 21.gadsimts atkal būs staļinisma gadsimts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!