Foto: PantherMedia/Scanpix

Gruzijas tiesa piektdien piesprieda vienam no ietekmīgākajiem opozīcijas līderiem Gigi Ugulavam četrarpus gadus ilgu cietumsodu, atzīstot viņa vainu valsts līdzekļu izšķērdēšanā.

Tikai dienu iepriekš Konstitucionālā tiesa lika Ugulavu atbrīvot, atzīstot, ka bijušā Tbilisi mēra un kādreizējā prezidenta Mihaila Saakašvili līdzgaitnieka turēšana pirmstiesas apcietinājumā 14 mēnešus ir nelikumīga.

Tiesa sākotnēji piesprieda Ugulavam deviņu gadu cietumsodu, taču ieslodzījuma termiņš uzreiz tika uz pusi saīsināts, pamatojoties uz 2012. gada likuma par amnestiju.

Tiesa atzina, ka Ugulava ir vainīgs vairāku simtu Saakašvili vadītās Apvienotās nacionālās kustības (ENM) aktīvistu nelikumīgā algošanā.

Taču vienlaikus Ugulava līdz ar aizmuguriski tiesāto bijušo aizsardzības ministru Dāvidu Kezerašvili tika attaisnots apsūdzībās par naudas atmazgāšanu.

Ugulavas advokāts Beka Basilaja paziņojis, ka piektdienas spriedums esot pret valdības "politiskajiem oponentiem vērsto raganu medību" sastāvdaļa.

"Mēs pārsūdzēsim nelikumīgo un politiski motivēto spriedumu augstākā tiesu instancē," aģentūrai AFP norādīja Basilaja. "Mana klienta vainai nav nekādu pierādījumu."

Kopš ENM 2012. gadā zaudēja parlamenta vēlēšanās un pie varas nāca koalīcija "Gruzijas sapnis" tiesiskai vajāšanai pakļauts aptuveni ducis bijušo augstāko amatpersonu.

Ugulava un viņa advokāts atteicās ieiet tiesas zālē, lai noklausītos spriedumu, tādējādi protestējot pret "tiesas farsu" un jau iepriekš uzrakstīto spriedumu.

Ugulavu uz tiesas nama kāpnēm sagaidīja vairāki simti opozīcijas atbalstītāju, kas skandēja viņa vārdu.

Kādreizējais galvaspilsētas mērs paziņoja, ka prāvu aizkulisēs vadījis miljardieris un bijušais Gruzijas premjerministrs Bidzina Ivanišvili.

Pirms tiesu izpildītāji viņu aizveda uz cietumu, Ugulava solīja, ka nākamajās parlamenta vēlēšanās, kas paredzētas 2016. gadā, viņš panāks "Gruzijas sapņa" sakāvi.

Pašreizējais valdības sastāvs gandrīz bez izmaiņām saglabājies kopš 2012. gada, kad pie varas nāca "Gruzijas sapņa" līderis Ivanišvili.

Lai gan 2013. gadā viņš atkāpās no premjera amata, Ibanišvili savā vietā atstāja savu protežē Irakliju Garibašvili, un Gruzijā plaši ir izplatīts viedoklis, ka valsti aizkulisēs joprojām vada tieši viņš.

Par bijušo Saakašvili administrācijas pārstāvju, tostarp kādreizējā premjerministra Vano Merabišvili tiesisko vajāšanu satraukumu pauduši arī Rietumi, brīdinot, ka tā vairāk līdzinās politisko oponentu vajāšanai.

Ugulavam atrodoties mēra amatā, Tbilisi tika īstenoti lieli infrastruktūras projekti un sociālās reformas, kas ievērojami uzlaboja Gruzijas galvaspilsētas iedzīvotāju dzīves līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!