Foto: EPA/Scanpix/LETA

Gvatemalas prezidents Alehandro Hiamatejs 25.jūlijā Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, vēsta medijs "Associated Press".

Hiamatejs ir pirmais prezidents no Latīņamerikas, kurš ieradās Kijivā. Daudzi Latīņamerikas valstu vadītāji ir izvairījušies ieņemt nostāju attiecībā uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. Vairākos gadījumos tas atspoguļo gadu desmitiem senas saites ar Krieviju.

"Mēs solidarizējamies ar Ukrainas tautu. Kamēr vien cilvēki zaudē dzīvības, mēs nedrīkstam nerunāt. (..) Gvatemala neklusē un neklusēs," sacīja Hiamatejs.

Zelenskis pateicās Hiamatejam par viņa atbalstu sankcijām pret Krieviju un Gvatemalas atbalstu starptautiskajam tribunālam par okupantu pastrādātajiem kara noziegumiem.

Hiamateja valdības kritiķi norādīja, ka prezidentam ir būtiskāki jautājumi, kas būtu jārisina. "Visa pasaule zina, kādā veidā prezidents Alehandro Hiamatejs ir grāvis demokrātiju. Viens ceļojums uz Ukrainu šo realitāti nemainīs," sacīja Vašingtonas Latīņamerikas biroja pārstāve.

Krievijas iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā.

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!