Foto: AFP/Scanpix
Maskavas Hamovņiku tiesas, kur pasludināja notiesājošu spriedumu otrajā krimināllietā pret bijušo Krievijas naftas kompānijas "Jukos" vadītāju Mihailu Hodorkovski, tiesneša palīdze un tiesas preses sekretāre Natālija Vasiļjeva iesniegusi atlūgumu pēc tam, kad februārī paziņoja, ka spriedumu tiesnesim "nodiktēja no augšas", pirmdien informē aģentūra "RIA Novosti".

"Natālija Vasiļjeva šodien atgriezās no slimības atvaļinājuma un uzrakstīja atlūgumu, kas tika pieņemts," paziņoja tiesas pārstāve Milentina Kapustkina.

Iepriekš Vasiļjeva žurnālistiem pavēstīja, ka slimības atvaļinājums būs prelūdija viņas aiziešanai no tiesas, kuras vadība norādījusi, ka viņas palikšana "nav vēlama".

Kā ziņots, Vasiljeva paziņoja, ka tiesnesis Viktors Daņilkins, kurš piesprieda 14 gadus cietumā bijušajiem naftas kompānijas "Jukos" līdzīpašiekiem - Hodorkovskim un Platonam Ļebedevam, tika pastāvīgi kontrolēts un vadīts no Maskavas apgabaltiesas puses, viņam pat iesniegts jau gatavs spriedums, informē Krievijas interneta portāls "Newsru.com".

Šo informācju intervijā "Gazeta.ru" izpaudisi Daņilkina bijusī palīdze Natālija Vasiļjeva.

Daņilkins jau noliedzis šos apgalvojumus, bet Vasiļjeva atbrīvota no darba tiesā.

Vasiļjeva iepriekš paziņoja, ka saprot - šādi atklājumi viņai, visticamāk, maksās amatu, taču tomēr viņa izlēmusi sniegt interviju.

Kā apgalvo Vasiļjeva, kopš prāvas sākuma to pastāvīgi kontrolējušas augstākās instances un kontrole saglabājās arī tad, kad tiesnesis devās uz apspriežu telpu, lai sagatavotu spriedumu.

Pēc Vasiļjevas teiktā, Daņilkinam bijis jāapspriežas ar Maskavas pilsētas tiesas tiesnešiem visos strīdīgajos jautājumos, kas radās tiesas sēdē. No turienes, konkrēti no tiesas priekšsēdētājas Olgas Jegorovas, viņš saņēma norādījumus, kā rīkoties turpmāk, un uz to pamata veidoja prāvas gaitu.

Sākotnēji Daņilkins pats sācis rakstīt spriedumu, kā to nosaka likums. Taču spriedums, visticamāk, nav apmierinājis augstāko instanci, un tiesnesis saņēmis citu spriedumu, kasviņam bija jānolasa.

Mihaila Hodrokovska advokāts Vadims Kļuvgangs atzinis, ka tiesas darbinieces atklāsmes viņu nepārsteidz.

Hodorkovskis un Ļebedevs jau izcieš astoņu gadu cietumsodu par smagiem ekonomiskiem un finanšu noziegumiem, kurus viņu aizstāvji dēvē par Kremļa inspirētiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!