Foto: AFP/Scanpix
Hondurasas gāztā prezidenta Manuela Selajas sieva Ksiomara de Selaja nolēmusi balotēties 2013. gada prezidenta vēlēšānās, ceturtdien informē aģentūra "Associated Press".

Viņas kandidatūru atbalsta vīra dibinātā Brīvības un atdzimšanas partija. Ksiomaras izvirzīšanai piekritušas piecas no partiju veidojošajām organizācijām.

Selaja, kuru 2009. gadā gāza no amata apvērsumā, nevar balotēties, jo to liedz valsts konstitūcija

Šobrīd Hondurasas prezidents ir Nacionālās partijas pārstāvis Porfirio Lobo, kurš uzvarēja vēlēšanās 2009. gadā.

Kā ziņots, Selaja bija prezidents no 2006. gada līdz 2009. gadam. Viņu no amata atstādināja armijas augstākie virsnieki. Viņu neapmierinātību izraisīja Selajas nolūks, sarīkot referendumu, lai atbalstītu iespēju balotēties uz otro prezidentūras termiņu.

Gāztais prezidents atrada patvērumu Kostarikā. Dzimtenē  viņu apsūdzēja valsts nodevībā, dienesta pilnvaru pārsniegšanā un krāpšanā. 2011. gadā apsūdzības atcēla, un eksprezidents varēja atgrieztis valstī.

Viņa sieva cer atkārtot Argentīnas prezidentes Kristīnes Kiršneres panākumus. Viņa kļuva par valsts galvu pēc sava vīra, Argentīnas prezidenta Ferdinanda Kiršnera pilnvaru beigām 2006. gadā. 2011. gadā Kiršnere tika pārvēlēta amatā.

Par prezidenti 2011. gadā vēlējās kļūt arī Gvatemalas pirmā lēdija Sandra Toresa. Gvatemalas līdzšinējais prezidents Alvaro Koloms vairs nevarēja kandidēt, jo bija pavadījia amatā divus termiņus pēc kārtas.  Tā kā konstitūcija liedz par prezidentu kļūt līdzšinējā valsts galvas radiniekiem, pāris pat iesniedza šķiršanos. Tomēr Gvatemalas Konstitucionālā tiesa aizliedza Toresai kandidēt vēlēšanās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!