Foto: RIA Novosti/Scanpix
Vladimira Putina trešās prezidentūras pirmajā gadā Krievijā pret pilsonisko sabiedrību izvērstas postpadomju periodā nepieredzētas represijas, teikts starptautiskās organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) trešdien izplatītajā ziņojumā par cilvēktiesību stāvokli.

Dokumentā, kuram dots nosaukums "Postošā likumdošana: Uzbrukums pilsoniskajai sabiedrībai Krievijā pēc Putina atgriešanās" un kuru citē krievu laikraksts "Vedomosti", aprakstītas pēc 2012.gada maija notikušās izmaiņas, arī "represīvie likumi", "politisko aktīvistu vajāšana un ieslodzīšana", nevalstisko organizāciju pārbaudes.

"Jaunie likumi un spiediens no valsts varas puses pilsoniskās sabiedrības aktīvistus izspiež ārpus tiesiskā lauka robežām," sacīja HRW Eiropas un Vidusāzijas nodaļas vadītājs Hjū Viljamsons. "Valsts varas īstenotā vajāšana kaitē Krievijas sabiedrībai un Krievijas starptautiskajai reputācijai."

Daudzi jaunie likumi pārkāpj starptautiskās saistības cilvēktiesību jomā, norāda HRW, konkrēti pieminot bargākos sodus par apmelošanu, likumus par valsts nodevību, mītiņiem, nekomerciālajām organizācijām, kā arī prokuroru veiktās masveida pārbaudes.

"Varasiestādes apgalvo, ka tās ir rutīnas pārbaudes, bet tas acīmredzami tā nav," stāsta Viljamsons. "Tā vēriena un mēroga ziņā ir bezprecedenta kampaņa, un, šķiet, tā klaji vērsta uz pilsoniskās sabiedrības organizāciju iebiedēšanu un marginalizāciju."

Eiropas Savienībai attiecībās ar Krieviju ir jāformulē vienota politika, norāda HRW.

"Krievijas starptautiskajiem partneriem ir viennozīmīgi jānorāda uz nopietnību, ar kādu viņi uztver uzbrukumus pilsoniskajai sabiedrībai šajā valstī, un viņiem ir jāpārliecina Maskava, ka pārkāpumiem neatliekami jādara gals."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!